Παιδιά και γονείς μηνύουν το Facebook για εθισμό ανηλίκων

Το δικαστήριο της Καλιφόρνια στάθηκε δίπλα σε ανήλικους και τους γονείς τους που αποφάσισαν να μηνύσουν μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς, μεταξύ των οποίων και το Facebook, για τον εθισμό που προκαλούν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά.

Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σχεδιασμένα ώστε να προκαλούν εθισμό, κατάθλιψη, άγχος, αυτοτραυματισμούς, διατροφικές διαταραχές και αυτοκτονίες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μια πολιτειακή δικαστής δήλωσε ότι θα αφήσει τη διαδικασία της αγωγής να προχωρήσει, λέγοντας πως οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες είτε υπήρξαν αμελείς είτε γνώριζαν πως «ο σχεδιασμός των πλατφορμών τους θα μεγιστοποιούσε τη χρήση από τους ανηλίκους και θα αποδεικνυόταν επιβλαβής».

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους ανηλίκους και τους γονείς τους, δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέχρι τέλους μέχρι να δικαιωθούν.

«Αυτή η απόφαση είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τις χιλιάδες οικογένειες που εκπροσωπούμε, τα παιδιά των οποίων έχουν προσβληθεί μόνιμα από εξουθενωτικά προβλήματα ψυχικής υγείας χάρη σε αυτούς τους γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», ανέφεραν οι δικηγόροι των εναγόντων σε δήλωσή τους. «Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε νομικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να καταστήσουμε αυτές τις εταιρείες υπεύθυνες για τις πράξεις τους και να επιτύχουμε μια δίκαιη λύση».

Από την άλλη πλευρά, ο Χοσέ Καστανέντα που εκπροσωπεί την Google, είπε πως «η προστασία των παιδιών σε όλες τις πλατφόρμες μας ήταν πάντα ο πυρήνας της δουλειάς μα. Σε συνεργασία με ειδικούς στην ανάπτυξη παιδιών, έχουμε δημιουργήσει κατάλληλες για την ηλικία εμπειρίες για παιδιά και οικογένειες στο YouTube και παρέχουμε στους γονείς ισχυρούς ελέγχους. Οι ισχυρισμοί σε αυτές τις καταγγελίες είναι απλά αναληθείς».