«Καμπάνα» στον ΟΑΣΑ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων στο ηλεκτρονικό εισιτήριο

Πρόστιμο 50.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στον ΟΑΣΑ όταν διαπιστώθηκε ότι παραβιάζει προσωπικά δεδομένα πολιτών μέσω του «ηλεκτρονικού εισιτηρίου», του επισήμως λεγόμενου «Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου».

Η Αρχή διενήργησε έκτακτο επιτόπιο έλεγχο στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και διαπίστωσε μια σειρά από παραβάσεις ως προς την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, στον επιτόπιο έλεγχο της Αρχής εντοπίστηκε πως ο ΟΑΣΑ διατηρεί τα δεδομένα των μετακινήσεων επιβατών μέσω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για διάστημα που φτάνει και τα είκοσι χρόνια, και μάλιστα χωρίς επαρκή τεκμηρίωση.

Επιπλέον, μέχρι και τα τέλη του 2019 «δεν είχε εκπονήσει την απαραίτητη μελέτη εκτίμησης αντικτύπου, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει φροντίσει να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες βελτιωτικές πράξεις», σύμφωνα με την Αρχή. 

Εκτός από το τσουχτερό πρόστιμο, η Αρχή έδωσε τον ΟΑΣΑ εντολή συμμόρφωσης αναφορικά με τις παραβάσεις, σημειώνοντας πως, σε περίπτωση νέου ελέγχου και μη συμμόρφωσης, μπορεί να ακολουθήσει νέα «καμπάνα».