6 τρόποι για να «εξαφανίσεις» οριστικά τα προσωπικά σου δεδομένα από το ίντερνετ

Μπορεί κάποιος να διαγράψει όλα τα προσωπικά του δεδομένα από το διαδίκτυο; Δυστυχώς, όχι. Δεν μπορείτε ποτέ να αφαιρέσετε όλα τα στοιχεία σας εντελώς, αλλά υπάρχουν τρόποι να ελαχιστοποιήσετε το ψηφιακό σας αποτύπωμα, εξαφανίζοντας κάποια από τα προσωπικά σας στοιχεία:

Διαγραφή ή απενεργοποίηση λογαριασμών αγορών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσιών web


Μεταβείτε στις ρυθμίσεις του λογαριασμού που θέλετε να διαγράψετε και να αναζητήστε την επιλογή απενεργοποίηση, αφαίρεση ή κλείσιμο του λογαριασμού. Ανάλογα με τον λογαριασμό, μπορεί να εμφανιστεί στην ενότητα Απόρρητο ή Ασφάλεια ή κάτι παρόμοιο.


Απομάκρυνση από τοποθεσίες συλλογής δεδομένων


Υπάρχουν εταιρείες  που συλλέγουν δεδομένα από οτιδήποτε κάνει ο χρήστης στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια πωλούν αυτά τα δεδομένα σε ενδιαφερόμενα μέρη, κυρίως για να σας διαφημίσουν και να πουλήσουν προϊόντα. Η απαλλαγή από αυτό γίνεται μόνο με διαγραφή σε κάθε σελίδα ξεχωριστά. Πιο εύκολα, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει μια υπηρεσία όπως το DeleteMe στο joindeletme.com, η οποία ωστόσο είναι επί πληρωμή.


Κατάργηση πληροφοριών απευθείας από ιστότοπους


Ο  χρήστης πρέπει να επικοινωνήσει με την εταιρεία τηλεφωνίας ή τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας για να βεβαιωθεί ότι δεν είναι καταχωρισμένος στο Διαδίκτυο και στην περίπτωση που είναι πρέπει να ζητήσει να αφαιρεθεί το όνομά του. Επίσης, αν ο χρήστης θέλει να αφαιρέσει μια παλιά ανάρτηση σε ένα ιντερνετικό φόρουμ ή ένα παλιό ιστολόγιο, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον διαχειριστή αυτών των τοποθεσιών ξεχωριστά.


Κατάργηση προσωπικών πληροφοριών από ιστότοπους


Εάν κάποιος έχει δημοσιεύσει ευαίσθητες πληροφορίες για έναν χρήστη [ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ, ας πούμε] και ο διαχειριστής του ιστότοπου όπου δημοσιεύτηκε δεν το αφαιρεί, ο χρήστης μπορεί να στείλει ένα νομικό αίτημα κατάργησης στην Google. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα είναι επιτυχής, αλλά είναι η ενδεδειγμένη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις.


Κατάργηση των παλιών αποτελεσμάτων αναζήτησης


Το εργαλείο αφαίρεσης URL της Google είναι αρκετά εύχρηστο για τη διαγραφή στοιχείων παλαιότερων λαθών από το Διαδίκτυο. Αν υπάρχει μια ιστοσελίδα με πληροφορίες για κάποιον χρήστη από την οποία θέλει να απαλλαγεί, ο χρήστης μπορεί να υποβάλει τη διεύθυνση URL στην Google με την ελπίδα ότι θα ενημερώσει τους διακομιστές της, διαγράφοντας το αποθηκευμένο αποτέλεσμα αναζήτησης. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Google θα αφαιρέσει τις αποθηκευμένες πληροφορίες.


Αφαίρεση λογαριασμού email


Τέλος, υπάρχει και η έσχατη λύση της διαγραφής ή του κλεισίματος του λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ορισμένοι λογαριασμοί παραμένουν ανοιχτοί για ορισμένο χρονικό διάστημα, για την περίπτωση που ο χρήστης επιθυμεί να τους ενεργοποιήσει ξανά.


Με πληροφορίες από CNET