Facebook και Instagram με... πληρωμή: Ποιους αφορά και το ποσό συνδρομής

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Meta σχεδιάζει να λανσάρει ένα διαφορετικό μοντέλο για τους χρήστες της στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, σκέφτεται να απαλλάξει από τις διαφημίσεις όσους χρησιμοποιούν το Facebook και το Instagram, αρκεί να πληρώνουν συνδρομή που θα ανέρχεται στα 168 δολάρια (162 ευρώ) τον χρόνο, ή τα 14 δολάριο (περίπου 13 ευρώ) τον μήνα για την κάθε πλατφόρμα. Ωστόσο, το ποσό θα ανέρχεται στα 17 δολάρια (περίπου 16 ευρώ) για τους χρήστες που θα συνδυάσουν και τις δύο πλατφόρμες

Οι σχετικές φήμες εμφανίστηκαν πριν από περίπου ένα μήνα, μετά τις παραβιάσεις του GDPR από την πλευρά της Meta, καθώς κι ένα  δικαστήριο που έγινε τον Ιούλιο και αναγκάζει πλέον την εταιρεία να έχει αποδεδειγμένα έγκριση από τον χρήστη για να του «σερβίρει» διαφημιστικά μηνύματα που τον αφορούν.

Επίσης, πριν από μερικούς μήνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο-ρεκόρ στη Meta (1.2 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη μεταφορά και επεξεργασία δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ, ενώ η πλευρά της ΕΕ έχει ενημερώσει πως τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο σκληρά με νέο σχετικό νόμο που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2024.

Ο Max Schrems, Αυστριακός ακτιβιστής, δικηγόρος και συγγραφέας που έγινε γνωστός για τις εκστρατείες κατά του Facebook για τις παραβιάσεις του απορρήτου, διατύπωσε τις ενστάσεις του: 

«Τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν μπορούν να πωληθούν. Θα πληρώσουμε για το δικαίωμα ψήφου ή το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου στη συνέχεια; Αυτό θα σήμαινε ότι μόνο οι πλούσιοι μπορούν να απολαμβάνουν αυτά τα δικαιώματα, σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Η εισαγωγή αυτής της ιδέας στον τομέα του δικαιώματός σας στην προστασία δεδομένων είναι μια σημαντική αλλαγή και θα την πολεμήσουμε στα δικαστήρια». 

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ευρώπη είναι αρκετά σημαντική αγορά για τη Meta, μιας και στην ήπειρό μας καταγράφει σχεδόν το 25% του τζίρου της, χωρίς ακόμη να έχει ρίξει στην αγορά το Threads, την πλατφόρμα που φτιάχτηκε για να αντιμετωπίσει το Twitter/X του Έλον Μασκ.