Νορβηγία: Πρόστιμο 88.500€ την ημέρα στη Meta για παραβίαση του GDPR

Την επιβολή προστίμου στη Meta αποφάσισε η Νορβηγική Αρχή Προστασίας Δεδομένων, για τις στοχευμένες διαφημίσεις που κάνει, αξιοποιώντας τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών σε Facebook και instagram. Από τις 14 Αυγούστου, η Meta καλείται να πληρώνει ημερησίως 1 εκατομμύριο νορβηγικές κορώνες (88.500 ευρώ), ανακοίνωσε η Datatilsynet.

Η επιβολή του προστίμου αποφασίστηκε μετά την «προσωρινή απαγόρευση του συμπεριφορικού μάρκετινγκ στο Facebook και το Instagram» για τρεις μήνες, που αποφασίστηκε από την Νορβηγική Αρχή στις 14 Ιουλίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμπιας Γιουντίν, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος της Datatilsynet.

Η Datatilsynet τόνισε ότι η Meta δεν μπορεί να συλλέγει δεδομένα χρηστών στη Νορβηγία, όπως τις φυσικές τοποθεσίες των χρηστών, και να τα χρησιμοποιήσει για στοχευμένες διαφημίσεις σε αυτούς.

«Το πρόστιμο επιβάλλεται επειδή η Meta δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με την απαγόρευσή μας», ανέφερε ο Τόμπιας Γιουντίν. Το πρόστιμο θα ισχύει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου

H Meta με τη σειρά της, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη συναίνεση των χρηστών της στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτού εγκρίνει την κοινή χρήση των δεδομένων τους με σκοπό τη στοχευμένη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής της.