Ουρές πολιτών έξω από τα ΑΤ για να αποφύγουν τις ψηφιακές ταυτότητες

Ουρές σχηματίζονται έξω από τα αστυνομικά τμήματα τις τελευταίες μέρες, έπειτα από την εξαγγελία της Κυβέρνησης πως, όποιος ανανεώσει την ταυτότητά του από τον Σεπτέμβριο, θα πάρει στα χέρια του τη νέα ταυτότητα. 

Μάλιστα ορισμένοι, οι ταυτότητες των οποίων δεν έχουν υπερβεί την 10ετία (με την νέα διάταξη στο νόμο) ή την 15ετία (με την παλιά), προχωρούν στην υποβολή δηλώσεων για απώλεια για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα χρειαστεί να εκδώσουν νέες ταυτότητες!

Γιατί φοβούνται τις νέες ταυτότητες;

Σύμφωνα με κάποιους πολίτες, οι νέες ταυτότητες έχουν ειδικό τσιπάκι μέσω του οποίου θα σε εντοπίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, ενώ αρκετοί μιλάνε για προσπάθεια ελέγχου από την εξουσία, μέσω της νέας τεχνολογίας. 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οδηγία «όχι στην κάρτα του πολίτη» έχει φανατικούς υποστηρικτές. Μέσα από διάφορες διαδικτυακές ομάδες υποκινούνται συλλαλητήρια και τρόποι αντίστασης στη… νέα εποχή. 

Όπως αναφέρεται στις σχετικές αναρτήσεις, «η αναβολή έκδοσης νέας ταυτότητας είναι σωτήρια, καθώς ο Άγιος Παΐσιος φέρεται να είχε προβλέψει ότι, μετά την εξαγγελία της έκδοσης, θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος». Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν πως οι νέες ταυτότητες είναι το τελικό βήμα της ολοκληρωτικής σκλαβιάς του ανθρώπου».

Η ανακοίνωση υπουργού Προστασίας του Πολίτη

«Οι καινούργιες ταυτότητες δεν έχουν τίποτα το εξωγήινο ή το αντιχριστιανικό και δαιμονισμένο για κανέναν», αναγκάστηκε να διευκρινίσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε: 

«Είναι το όχημα για να προσαρμοστεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου και να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια, να είμαστε συμβατοί στις υποχρεώσεις μας στην Ε.Ε.

Αυτοί που δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο κόσμος, η ανθρωπότητα, πέρασε Διαφωτισμό. Η Ελλάδα βρίσκεται στον 21ο αιώνα. Η πίστη, ο σεβασμός, οι ευαισθησίες είναι εσωτερικά ζητήματα του καθενός, που δεν τίθενται όμως την παραμικρή διακινδύνευση με την ανάγκη προσαρμογής στις απαιτήσεις που ακολουθούν εκατοντάδες πολίτες στον κόσμο», πρόσθεσε. Απαντώντας στην ερώτηση αν θα ισχύουν οι παλιές ταυτότητες αφού ξεκινήσει η έκδοση των νέων, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη νομοθεσία, την οποία «θα δούμε πώς θα συγχρονίσουμε με τις υποχρεώσεις που υπάρχουν για τη χρήση των νέων ταυτοτήτων».

Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες

Στην μπροστινή όψη θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφονται τα στοιχεία του, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης, η αρχή έκδοσης και ο αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN.

Στην πίσω όψη θα υπάρχουν το όνομα πατέρα και μητέρας, ο τόπος γέννησης του κατόχου, η ομάδα αίματος (προαιρετικά) καθώς και το ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας).

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος 17 χ 10,7 εκατοστά και θα είναι αντίστοιχες με αυτές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα τσαλακώνονται όπως οι τωρινές και θα αποθηκεύονται εύκολα στο πορτοφόλι, μαζί με τις υπόλοιπες κάρτες.

Στα αστυνομικά τμήματα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, οι οποίοι θα μπορούν να λαμβάνουν βιομετρικά και ψηφιακά την υπογραφή του πολίτη στο tablet. Οι ταυτότητες θα πηγαίνουν στο ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται για την έκδοση διαβατηρίων και θα εκδίδεται κεντρικά. Θα αποστέλλεται στο Α.Τ. με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς.