Έρευνα: Οι διαφημίσεις στο YouTube οδηγούν σε παρακολουθήσεις παιδιών

Φέτος, η BMO, μια καναδική τράπεζα, αναζητούσε ενήλικες Καναδούς για να υποβάλουν αίτηση για πιστωτική κάρτα. Έτσι, η διαφημιστική εταιρεία της τράπεζας διεξήγαγε μια καμπάνια στο YouTube χρησιμοποιώντας ένα σύστημα στοχευμένων διαφημίσεων από την Google, που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει τους ιδανικούς πελάτες.

Αλλά η Google, στην οποία ανήκει το YouTube, πρόβαλε τη συγκεκριμένη διαφήμιση και στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε κανάλι για παιδιά προσχολικής ηλικίας, με πάνω από 94 δισεκατομμύρια προβολές.

Όταν ο θεατής έκανε κλικ στη διαφήμιση, οδηγούταν στον ιστότοπο της BMO, ο οποίος περιλάμβανε λογισμικό παρακολούθησης από την Google, τη Meta, τη Microsoft και άλλες εταιρείες, σύμφωνα με νέα έρευνα της Adalytics, η οποία αναλύει διαφημιστικές καμπάνιες για μεγάλα brands.

Το αποτέλεσμα είναι πως κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να έχουν παρακολουθήσει παιδιά μέσω του Διαδικτύου, εγείροντας ανησυχίες για το εάν υπονόμευαν έναν ομοσπονδιακό νόμο περί απορρήτου, όπως αναφέρει η έκθεση. 

Ο Νόμος για την Προστασία του Απορρήτου των Παιδιών στο Διαδίκτυο ή COPPA απαιτεί από τις διαδικτυακές υπηρεσίες των παιδιών να λαμβάνουν γονική συναίνεση πριν συλλέξουν προσωπικά δεδομένα από χρήστες κάτω των 13 ετών για σκοπούς όπως η στόχευση διαφημίσεων.

Το 2019, το YouTube και η Google συμφώνησαν να πληρώσουν πρόστιμο ρεκόρ 170 εκατομμυρίων δολαρίων για να διευθετήσουν τις κατηγορίες από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και την Πολιτεία της Νέας Υόρκης ότι η εταιρεία είχε συλλέξει παράνομα προσωπικές πληροφορίες από παιδιά που παρακολουθούσαν παιδικά κανάλια. Οι ρυθμιστικές αρχές είπαν ότι η εταιρεία είχε επωφεληθεί από τη χρήση αυτών των δεδομένων, τα οποία χρησιμοποιούσαν για καλύτερη διαφημιστική στόχευση. 

Τότε, το YouTube είπε ότι θα περιόριζε τη συλλογή δεδομένων και θα σταματήσει να προβάλλει εξατομικευμένες διαφημίσεις σε παιδικά βίντεο.

Την Πέμπτη, δύο γερουσιαστές των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσαν ότι ανησυχούν πως η εταιρεία μπορεί να παρακολουθούσε παιδιά και να τους παρείχε στοχευμένες διαφημίσεις χωρίς γονική συναίνεση.

«Αυτή η συμπεριφορά του YouTube και της Google εκτιμάται ότι έχει επηρεάσει από εκατοντάδες χιλιάδες έως εκατομμύρια παιδιά σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψαν οι γερουσιαστές.

Η Adalytics εντόπισε διαφημίσεις περισσότερων από 300 brands για ενήλικες, όπως αυτοκίνητα, σε σχεδόν 100 βίντεο του YouTube που χαρακτηρίστηκαν ως "φτιαγμένα για παιδιά". Εντόπισε επίσης πολλές διαφημίσεις YouTube με βίαιο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εκρήξεων, όπλων και τροχαίων ατυχημάτων σε παιδικά κανάλια.

Η Google είπε στους Times ότι ήταν χρήσιμο να προβάλλονται διαφημίσεις για ενήλικες σε παιδικά βίντεο, καθώς τα παρακολουθούν και γονείς. Ωστόσο, σημείωσε ότι η προβολή βίαιων διαφημίσεων σε παιδικά βίντεο παραβίαζε την πολιτική της εταιρείας και ότι το YouTube είχε προβεί στις κατάλληλες κινήσεις για να τις εμποδίσει από βίντεο που προορίζονται για παιδιά, αλλά χωρίς επιτυχία σύμφωνα με την Adalytics.

Μετάφραση από New York Times