Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ απεργούν ΚΑΙ για την τεχνητή νοημοσύνη

Στον νέο κύκλο της σειράς Black Mirror με τίτλο «Joan Is Awful», η σταρ του Χόλιγουντ, Σάλμα Χάγιεκ, ανακαλύπτει πως μια εταιρεία παραγωγής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μορφή της με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (και άρα να πλουτίσει) εν αγνοία της (και άρα χωρίς τη συγκατάθεση της και, φυσικά, χωρίς να πληρωθεί). 

Κάτι τέτοιο πρότειναν οι επικεφαλής των χολιγουντιανών στούντιο. Για την ακρίβεια, ζήτησαν τη δυνατότητα να σκανάρουν τα πρόσωπα των καλλιτεχνών που δεν έχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους, να τους καταβάλουν αμοιβή μιας ημέρας και στη συνέχεια να μπορούν να κατέχουν και να χρησιμοποιούν το ομοίωμά τους «για το υπόλοιπο της αιωνιότητας, σε όποιο έργο θέλουν, χωρίς συναίνεση και καμία αποζημίωση». 

Αυτό τουλάχιστον κατήγγειλε ο Ντάνκαν Κράμπτρι Άιρλαντ, επικεφαλής διαπραγματευτής του αμερικανικού σωματείου ηθοποιών SAG-AFTRA, που ανησυχεί για τη λεγόμενη «κλωνοποίηση ερμηνειών».

Ο Λίαμ Μπαντ της βρετανικής Ένωσης Ηθοποιών Equity, επισήμανε πως η τεχνολογία χρησιμοποιείται και σε «μια σειρά άλλων πραγμάτων όπως τα αυτοματοποιημένα ηχητικά βιβλία ή τα ψηφιακά avatar για εταιρικά βίντεο», με αποτέλεσμα να στερεί δουλειές από τους ηθοποιούς. 

Η διευθέτηση ζητημάτων που συνδέονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και τους φόβους που εγείρουν οι επιπτώσεις της ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησε τους ηθοποιούς του Χόλiγουντ να σταθούν δίπλα στον αγώνα των σεναριογράφων και να απεργήσουν για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια.

Οι κινητοποιήσεις τους έχουν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή των γυρισμάτων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Ωστόσο, το SAG-AFTRA απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για καλύτερη προστασία των μελών του από την Τεχνητή Νοημοσύνη και προειδοποίησε ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί απειλή για τα δημιουργικά επαγγέλματα».

«Η τεχνολογία θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να λύνει ένα πρόβλημα κι εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα που χρειάζεται λύση. Δεν έχουμε έλλειψη σεναριογράφων, δεν έχουμε έλλειψη ηθοποιών, δεν έχουμε έλλειψη σκηνοθετών - έτσι δεν χρειαζόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη», είπε ο Τζάστιν Μπέιτμαν, σεναριογράφος και παραγωγός.