Γιγάντιο πρόστιμο στη Microsoft: Συνέλεγε προσωπικά δεδομένα παιδιών μέσω του Xbox

Πρόστιμο ύψους 20 δισ. δολαρίων προτίθεται να πληρώσει η Microsoft, μετά τις κατηγορίες από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) ότι συνέλεγε παράνομα προσωπικά δεδομένα μικρών παιδιών. 

Πιο συγκεκριμένα, η FTC ανακοίνωσε πως η εταιρεία συνέλεγε προσωπικές πληροφορίες παιδιών κάτω των 13 ετών που εγγράφηκαν στο Xbox χωρίς να τους ζητηθεί η ενημέρωση ή η έγκριση των γονιών τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Microsoft διατηρούσε τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών από το 2015 έως το 2020. 

Ο τεχνολογικός κολοσσός θα πρέπει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της προστασίας απορρήτου για παιδιά που χρησιμοποιούν το Xbox, καθώς και εταιρείες gaming, με τις οποίες η Microsoft μοιράζεται τα δεδομένα των παιδιών.

Η απάντηση της Microsoft

Εκπρόσωπος της Microsoft είπε ότι η εταιρεία δεσμεύεται να συμμορφωθεί με την εντολή και δήλωσε στο Reuters, ότι θα ενημερωθεί η διαδικασία δημιουργίας λογαριασμού και θα επιλυθεί το πρόβλημα διατήρησης δεδομένων που εντοπίστηκε στο σύστημα της εταιρείας.

«Η εντολή μας διευκολύνει τους γονείς να προστατεύουν το απόρρητο των παιδιών τους στο Xbox και περιορίζει τις πληροφορίες που μπορεί να συλλέγει και να διατηρεί η Microsoft για τα παιδιά», δήλωσε ο Samuel Levine, διευθυντής του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών της FTC.

«Αυτή η ενέργεια θα πρέπει επίσης να καθιστά απολύτως σαφές ότι τα avatar, τα βιομετρικά δεδομένα και οι πληροφορίες υγείας των παιδιών δεν εξαιρούνται από το COPPA», πρόσθεσε ο Levine.