Metaverse: Πόσο ασφαλή θα είναι τα προσωπικά μας δεδομένα στον νέο Facebook;

H μετάβαση από το Facebook στο metaverse, έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων. Ωστόσο o ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, παρά τις συνεχείς διαρροές προσωπικών δεδομένων τα τελευταία χρόνια, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι ακολουθεί μια ιδιαίτερα προσεκτική προσέγγιση αναφορικά με το απόρρητο και την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών στον καθηλωτικό, εικονικό κόσμο που ονομάζεται metaverse.

“Όλοι όσοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών που θα ενσωματωθούν στο metaverse, οφείλουν να το κάνουν με απόλυτη υπευθυνότητα από την πρώτη κιόλας ημέρα”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως “οι βασικοί κανόνες απορρήτου και ασφάλειας πρέπει να αποτελούν τα θεμέλια του metaverse”.

Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και τα πρόστιμα για το Facebook

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που το Facebook έχει έρθει αντιμέτωπο με περιπτώσεις παραβιάσεων των κανονισμών και νομοθεσιών του GDPR, με πιο χαρακτηριστική  την περίπτωση του σκανδάλου Cambridge Analytica.

Το 2018, ένας πρώην υπάλληλος της εταιρείας, ο  Christopher Wylie, αποκάλυψε ότι ένας ερευνητής “χάκαρε” το σύστημα του Facebook μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, αποκτώντας πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών και Βρετανών πολιτών. Στη συνέχεια, τα πούλησε στην Cambridge Analytica και τις θυγατρικές της, και χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς σκοπούς στην Αμερική (καμπάνια Donald Trump) και στην Βρετανία (καμπάνια Brexit).

Για το συγκεκριμένο σκάνδαλο, το Facebook πλήρωσε πρόστιμο 5 δισεκατομμύρια δολάρια έπειτα από διακανονισμό με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ. Έκτοτε, ακολούθησαν και άλλα πρόστιμα που κλήθηκε να καταβάλει ο αμερικανικό κολοσσός, για παρόμοιες περιπτώσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Τα προσωπικά δεδομένα στην Metaverse εποχή

Αυτή τη στιγμή, οι δημιουργοί του Meta, απόγονου του Facebook, ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογίες όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα που θα ενσωματωθούν στο νέο διαδικτυακό σύμπαν -εάν και εφόσον αυτό αναπτυχθεί. Παρόλα αυτά, ο Marcus Carter, καθηγητής Ψηφιακών Πολιτισμών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, εκφράζει την ανησυχία του για το απόρρητο και την διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων στην εποχή του metaverse. 

“Τεχνολογίες του metaverse, όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα, θα μας αναγκάσουν να παρέχουμε προσωπικά μας δεδομένα όπως δεν το έχουμε ξανακάνει ποτέ ως ανθρωπότητα”.

Σύμφωνα με τον Carter, χαρακτηριστικό παράδειγμα προσωπικών δεδομένων που θα μπορούσε να καταγράφει το Facebook στη metaverse εποχή είναι ο τρόπος που θα κινούνται οι άνθρωποι σε εικονικά περιβάλλοντα. Αυτά θα αποτελούν ένα νέο είδος βιομετρικών δεδομένων στη Meta – εποχή και “θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίησή μας, όπως ακριβώς ένα δακτυλικό αποτύπωμα“, εξηγεί χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Metaverse και εργασιακό περιβάλλον

Ο απόγονος του Facebook κατηγορείται, επίσης, ότι θα αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις αφού η εργασιακή πραγματικότητα στο metaverse εκτιμάται ότι θα απαιτεί μεγαλύτερη πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των συνεργατών.

Η ιδέα που εξέφρασε ο Mark Zuckerberg κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του metaverse και τη μετονομασία της μητρικής εταιρείας του Facebook σε Meta, ήταν ότι όλα θα μπορούν να γίνουν μέσα στον virtual χώρο, ακόμα και η εργασία.

Ο πρώην μηχανικός πληροφορικής, Francis Haugen, ωστόσο, προειδοποίησε για τον πιθανό κίνδυνο από την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων μέσα στο metaverse.

Για την επιτυχημένη συνεργασία στο metaverse είναι πιθανό να απαιτούνται πολλά περισσότερα δεδομένα από όσα είναι διατεθειμένοι να μοιράζονται οι συνάδελφοι μεταξύ τους, κάτι που προκαλεί ανησυχία, ενώ -σύμφωνα με την Haugen- θα πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και κάτω από συγκεκριμένους κανόνες.