GDPR: Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε ιστοσελίδα με διαδικτυακά ραντεβού γιατρών

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε βάρος εταιρείας που διαχειρίζεται ιστότοπο ηλεκτρονικού καταλόγου ιατρών και υπηρεσίας διαδικτυακού κλεισίματος ραντεβού. 

Όλα ξεκίνησαν μετά την καταγγελία μιας γιατρού για τη μη ικανοποίηση του αιτήματός της για διαγραφή των δεδομένων της από την συγκεκριμένη πλατφόρμα. Η γιατρός κατήγγειλε στην Αρχή ότι ενώ εκείνη ζήτησε επανειλημμένως από τους υπεύθυνους του ιστότοπου να την διαγράψουν από τη λίστα τους, εκείνοι αγνοούσαν το αίτημά της. 

Η Αρχή προσπάθησε να επικοινωνήσει με την πλατφόρμα που κλείνει διαδικτυακά ραντεβού σε γιατρούς χωρίς επιτυχία. Στη συνέχεια, όμως, το αίτημα της καταγγέλουσας ικανοποιήθηκε από τους υπεύθυνους του συγκεκριμένου ιστότοπου, οι οποία ανέφεραν πως άργησαν να επικοινωνήσουν μαζί της επειδή η πλατφόρμα υπολειτουργεί από το 2018. 

Η γιατρός απέσυρε την καταγγελία της και ζήτησε από την Αρχή να βάλει την υπόθεσή της στο αρχείο, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Αντίθετα, η Αρχή κράτησε την υπόθεση ανοιχτή και ενήργησε αυτεπαγγέλτως, καθώς είχε ήδη διαπιστώσει την απουσία συμμόρφωσης της καταγγελλόμενης με τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

Εκτός από το διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ, η Αρχή έδωσε εντολή στην εταιρεία να συμμορφωθεί στα παρακάτω σε διάστημα ενός μήνα: 

  • Να καταστήσει τις πράξεις επεξεργασίας που λαμβάνουν χώρα μέσω της ιστοσελίδας που διατηρεί σύμφωνες προς τις διατάξεις του ΓΚΠΔ.
  • Να λάβει τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την διευκόλυνση της άσκησης των δικαιωμάτων των υποκειμένων σύμφωνα με το άρθρο 12 ΓΚΠΔ.
  • Να ενημερώσει την Αρχή σχετικά με την πραγματοποίηση των ανωτέρω ενεργειών.2. Επιβάλλει στην εταιρεία διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων.