Facebook: Γιατί έπεσε – Τι συμβαίνει με τα προσωπικά μας δεδομένα

Οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger «έπεσαν» τη Δευτέρα για περίπου έξι με επτά ώρες, φέρνοντας αναστάτωση στους χρήστες αλλά και πονοκέφαλο στον ιδρυτή τους Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Γιατί έπεσαν Facebook, Instagram και WhatsApp


Οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας Facebook απέδωσαν τη διακοπή λειτουργίας σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

«Άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι», σημείωσε ο όμιλος σε ανάρτησή του αργά το βράδυ της Δευτέρας, χωρίς να διευκρινίσει από ποιον έγιναν οι αλλαγές ρυθμίσεων, ούτε εάν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση.

«Ζητάμε συγγνώμη από όσους επλήγησαν», πρόσθεσαν οι τεχνικοί της εταιρείας, τις πλατφόρμες της οποίας χρησιμοποιούν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Νωρίτερα, υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως το μπλακάουτ προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της.

Ωστόσο, το σενάριο της κακόβουλης ενέργειας στο οποίο είχαν αναφερθεί ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια αποκλείστηκε.

Παράλληλα με το τεχνικό πρόβλημα, διέρρευσαν πληροφορίες ότι πουλήθηκαν προσωπικά δεδομένα 1,5 δις χρηστών των δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε χάκερς. Το Facebook, ωστόσο, διαβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωσή του ότι αυτό δε συνέβη. 

Η επίσημη ανακοίνωση του Facebook:

Σε όλους τους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις οι οποίες βασίζονται σε εμάς, ζητούμε συγνώμη για τα προβλήματα που προκάλεσε η διακοπή των υπηρεσιών της πλατφόρμας μας. Η αιτία του προβλήματος επηρέασε σημαντικά εργαλεία και συστήματα που χρησιμοποιούμε στις καθημερινές εργασίες μας, περιπλέκοντας τις προσπάθειες έγκαιρης διάγνωσης και επίλυσης του προβλήματος. 

Η ομάδα των μηχανικών μας διαπίστωσε ότι ορισμένες configuration αλλαγές στα backbone routers προκάλεσαν προβλήματα που επηρέασαν το network traffic μεταξύ των data centers. Αυτή η διακοπή με τη σειρά της επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο τα data centers επικοινωνούν, κάτι που οδήγησε στις χθεσινές εξελίξεις. 

Οι υπηρεσίες μας είναι και πάλι online. Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει κανενός είδους επιβλαβής δραστηριότητα, η αιτία ήταν μια προβληματική αλλαγή από μέρους μας. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι επηρεάστηκαν δεδομένα χρηστών λόγω αυτού του downtime.