Ελληνικό ποδόσφαιρο: Πρόστιμο χιλιάδων ευρώ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Από 40.000 ευρώ καλούνται να καταβάλουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια για παραβίαση του γενικού κανονισμού προστασίας δεδομένων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Νικολαΐδου Λοϊζίδου.

Όπως ανέφερε, «διαπιστώθηκε κενό ασφάλειας στα συστήματα έκδοσης εισιτηρίων του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα να ανακτούν από τις ιστοσελίδες των δύο ομάδων, στοιχεία οπαδών (ονοματεπώνυμο, αρ. Κάρτας Φιλάθλου και αρ. Δελτίου Ταυτότητας) και να κατεβάζουν την Κάρτα Φιλάθλου τους από την ιστοσελίδα του ΚΟΑ».

Η κ. Νικολαΐδου Λοϊζίδου πρόσθεσε ότι υπήρξε παράλειψη ως προς την εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφαλείας, τόσο από τα δύο σωματεία, όσο και από την εταιρεία Hellenic Technical Enterprises Ltd, που σχεδίασε και ανέπτυξε τα εν λόγω συστήματα για λογαριασμό των σωματείων.

Σε κάθε σωματείο επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο ύψους €40.000 και στην ανάδοχο εταιρεία συνολικό πρόστιμο ύψους €25.000, ανέφερε η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Επίσης, ανέφερε, δόθηκε εντολή ενημέρωσης των υποκειμένων των δεδομένων δυνάμει του ΓΚΠΔ, εκεί και όπου δεν είχε ήδη πραγματοποιηθεί.