Πώς να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα αν χάσετε το κινητό σας

Ζούμε στην εποχή που το κινητό τηλέφωνο αντικαθιστά ως ένα βαθμό τον υπολογιστή ή το laptop. Εκτός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το χρησιμοποιούμε για να συνδεθούμε στα e-mail μας ή άλλες οnline υπηρεσίες, ενώ συχνά έχουμε περασμένα τα στοιχεία της πιστωτικής μας κάρτας και πραγματοποιούμε εμπορικές συναλλαγές. 

Αν χάσουμε το κινητό μας, λοιπόν, η πρώτη μας σκέψη είναι πώς θα προστατέψουμε τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και το απόρρητό μας πριν φτάσει στα χέρια κάποιου τρίτου. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος. 

Η Google δίνει τη δυνατότητα αποσύνδεσης από το Gmail account, μέσω του οποίου συνδεόμαστε στις περισσότερες υπηρεσίες και εφαρμογές, remotely (απομακρυσμένα) από οποιαδήποτε συσκευή έχει χαθεί ή κλαπεί.

Πώς να αποσυνδέσετε το Google account από τη συσκευή που χάσατε

Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε το site του Gmail στον browser του υπολογιστή σας. Κάντε κλικ στο εικονίδιο "Προφίλ" στην επάνω δεξιά γωνία και, στη συνέχεια, πατήστε πάνω στην επιλογή “Διαχείριση του Google Account σας”.

Μεταβείτε στην καρτέλα “Ασφάλεια” και κάντε κλικ στο κουμπί “Διαχείριση συσκευών” στο κάτω μέρος της ενότητας “Οι συσκευές σας”.

Θα δείτε μια λίστα με όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στον λογαριασμό σας αυτήν τη στιγμή (χρησιμοποιώντας το Gmail ή άλλες υπηρεσίες Google). Εντοπίστε τη συσκευή από την οποία θέλετε να αποσυνδεθείτε, κάντε κλικ στο κουμπί του μενού με τρεις κουκκίδες και πατήστε στην επιλογή “Sign Out”.

Η Google θα σας ρωτήσει εάν είστε σίγουροι ότι θέλετε να αποσυνδεθείτε από τη συσκευή. Αυτό το βήμα θα καταργήσει το Google account (και όλα τα συνδεδεμένα δεδομένα) από τη συσκευή. Μόλις είστε σίγουροι, κάντε κλικ στο κουμπί “Sign Out” για επιβεβαίωση.

Η Google σάς αποσυνδέει αμέσως από την επιλεγμένη συσκευή εάν είναι συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο. Εάν η συσκευή έχει χαθεί, απενεργοποιηθεί ή δεν είναι συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο, η Google θα καταργήσει τον λογαριασμό μόλις εντοπίσει ότι η συσκευή έχει συνδεθεί ξανά.

Εάν θέλετε να αποσυνδεθείτε από περισσότερες συσκευές, ακολουθήστε την ίδια διαδικασία στην ενότητα “Οι συσκευές σας”, στη σελίδα του Google account σας.