Smartphone: 11 εφαρμογές που «παρακολουθούν» τη συσκευή σας και πρέπει να διαγράψετε

Μπορεί τα smartphone και τα tablet να έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας και κομμάτι της ιδιωτικής μας ζωής, αλλά κάποιες φορές ίσως πέσουν θύμα κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης. Οι συσκευές αυτές έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν δεδομένα, ενώ διάφορες εφαρμογές μπορούν να “ακούν” όσα λέει ο χρήστης.

11 εφαρμογές που πρέπει να αποφεύγεται:

Free Affluent Message
PDF Photo Scanner
delux Keyboard
Comply QR Scanner
PDF Converter Scanner
Font Style Keyboard
Translate Free
Saying Message
Private Message
Read Scanner
Print Scanner

Οι εφαρμογές υποκλοπής επιτρέπουν:

Την υποκλοπή προσωπικών πληροφοριών
Την πρόσβαση και αντιγραφή της λίστας των επαφών
Την παρακολούθηση των γραπτών μηνυμάτων
Την εγγραφή σε κακόβουλες υπηρεσίες
Την αποστολή μηνυμάτων σε premium αριθμούς

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι παρακολουθούν το κινητό σας

Κάθε κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης ενδέχεται να καταναλώνει δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και μπαταρία, ενώ επιβαρύνει και τον επεξεργαστή του κινητού. Εάν παρατηρείτε κάτι τέτοιο, ίσωςκάτι ύποπτο συμβαίνει με τη συσκευή σας.

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε πέσει θύμα παρακολούθησης;

Πρώτα από όλα πρέπει να ελέγξετε όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στο κινητό σου. Όσες εφαρμογές δεν έχετε εγκαταστήσει εσείς είναι ύποπτες.

Μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να σας δώσει πολλές πληροφορίες για τις άγνωστες εφαρμογές που υπάρχουν στη συσκευή σας.

Όταν εντοπίσετε την εφαρμογή που περιέχει το κακόβουλο λογισμικό, πρέπει να την διαγράψετε τελείως. Καλό θα είναι να προχωρήσετε και σε επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων της συσκευής, αφού πρώτα σώσετε όσα αρχεία χρειάζεστε.

Τρεις κατηγορίες εφαρμογών που πρέπει να αποφεύγετε:

Εφαρμογές για τον καιρό: Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εφαρμογών για τον καιρό έχουν βρεθεί κακόβουλα λογισμικά και ιοί. Είναι προτιμότερο να να ελέγχετε τον καιρό από το πρόγραμμα περιήγησής σας.

Βελτιστοποιητές: Οι συγκεκριμένες εφαρμογές καθαρίζουν την cache και σβήνουν προγράμματα που δεν χρησιμοποιείτε. Ωστόσο, τα περισσότερα κινητά έχουν ήδη αυτή την λειτουργία και έτσι αυτές οι εφαρμογές είναι περιττές και επικίνδυνες.

Ενσωματωμένα προγράμματα περιήγησης: Συνήθως είναι αργά αυτά τα προγράμματα, δεν έχουν προστασία δεδομένων και μειώνουν την απόδοση του συστήματος.