Πρόστιμο 15.000 ευρώ σε εταιρεία για κάμερες στους χώρους εργασίας

Κάμερες παντού είχε βάλει εταιρεία με έδρα τον Πειραιά, με αποτέλεσμα να της επιβληθεί πρόστιμο 15.000 ευρώ. 

Συγκεκριμένα, η εταιρία που στεγάζεται σε 4ο όροφο πολυκατοικίας, έχει βάλει κάμερες στα γραφεία, στο κουζινάκι, στην γραμματεία, ακόμα και στο μπαλκόνι, μη σεβόμενη μεταξύ άλλων τα προσωπικά δεδομένα των υπαλλήλων

Δύο πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας κατέφυγαν στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καταγγέλλοντας ότι μέσω του συστήματος βιντεοεπιτήρησης οι εργοδότες τους παρακολουθούσαν.

Τι λένε οι καταγγέλοντες

Όπως αναφέρει το dikastiko.gr, ο πρώτος πρώην εργαζόμενος κατήγγειλε στην ανεξάρτητη Αρχή την εγκατάσταση καμερών στον χώρο εργασίας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, στον ίδιο έγινε αυστηρή σύσταση από τον υπεύθυνο Προσωπικού για τον τρόπο που κάθονταν παρατηρώντας τον εν αγνοία του από τις κάμερες. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ένα πρωί ανακοινώθηκε αιφνιδίως στους εργαζομένους ότι τους παρακολουθούσαν κρυφά από τις κάμερες και διαπίστωσαν ότι τάχα ασχολούνται με τα κινητά τους, με αποτέλεσμα να τους ζητήσουν να τα παραδώσουν στον υπεύθυνο. 

Την ίδια στιγμή, κατήγγειλε ότι στον χώρο εργασίας επικρατούσε πνεύμα εκφοβισμού και λεκτικών προειδοποιήσεων μετά εννοούμενων απειλών-αντιποίνων ότι τα πάντα ελέγχονται και καταγράφονται από το σύστημα βιντεοεπιτήρησης για αυτό καλύτερα οι εργαζόμενοι να προσέχουν τι λένε και τι κάνουν εν ώρα εργασίας.

Τα ίδια, περίπου, κατήγγειλε και δεύτερος εργαζόμενος, ζητώντας από την Αρχή να εξεταστούν οι καταγγελίες τους καθώς παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων. 

Τι απαντά η καταγγελόμενη εταιρεία

Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχουν όντως κάμερες στον 4ο όροφο της πολυκατοικίας όπου στεγάζεται η εταιρεία αλλά είναι απενεργοποιημένες. Είχαν εγκατασταθεί το έτος 2008, πριν αυτή προβεί σε προσλήψεις προσωπικού για την ασφάλεια των μελών της, που ενίοτε διανυκτέρευαν εκεί, ενώ έκτοτε και πριν προβεί η εταιρεία σε προσλήψεις προσωπικού οι κάμερες απενεργοποιήθηκαν και παραμένουν απενεργοποιημένες μέχρι και σήμερα.

Συμπληρωματικά, κατέθεσαν πως όλες οι κάμερες είναι απομονωμένες και κλειδωμένες μέσα από το μενού του καταγραφικού και λαμβάνουν μόνο «μαύρη» εικόνα. Οι κάμερες δεν απεγκαταστήθηκαν, σύμφωνα με τον ισχυρισμό τους, προς αποφυγή κατά κύριο λόγο των μερεμετιών που θα προκύψουν στο χώρο.

Τι αποφάσισε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Η ανεξάρτητη Αρχή απέρριψε τους ισχυρισμούς, σημειώνοντας πως οι κάμερες μπορούσαν να καταγράφουν τις κινήσεις των εργαζομένων και να παρακολουθούνται από τον υπεύθυνο. 

Έδωσε εντολή στην καταγγελλόμενη εταιρεία να απεγκαταστήσει τις κάμερες που είναι τοποθετημένες στο εσωτερικό του 4ου ορόφου της πολυκατοικίας μέσα σε έναν μήνα, να καταστρέψει πλήρως οποιοδήποτε υλικό τυχόν έχει συλλεχθεί μέχρι τότε καθώς και να ενημερώσει εγγράφως την Αρχή σχετικά με τα παραπάνω.

Παράλληλα, επέβαλε στην εταιρεία αποτρεπτικό διοικητικό χρηματικό πρόστιμο που αρμόζει στην συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με τις ειδικότερες περιστάσεις αυτής, ύψους δεκαπέντε χιλιάδων (15.000,00) ευρώ για τις «ως άνω διαπιστωθείσες παραβιάσεις».