Πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ στην Google από τη Γαλλία

Το πρωτοφανές πρόστιμο των 500 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε στην Google η Γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού (FCA) επειδή δε συμμορφώθηκε με την οδηγία της ρυθμιστικής αρχής να διαπραγματευτεί δίκαια με τα πρακτορεία ειδήσεων τη χρήση και την πληρωμή των άρθρων και του υπόλοιπου περιεχομένου τους που αναπαράγει. 

Τα πρακτορεία ειδήσεων μπορούν πλέον να ζητούν πληρωμή για τη χρήση του περιεχομένου τους σε πλατφόρμες τρίτων (όπως η Google) έπειτα από την έγκριση της αμφιλεγόμενης Οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η συγκεκριμένη οδηγία εγκρίθηκε από τη Γαλλία το 2019 και προσπαθεί να μετατοπίσει τον έλεγχο σε εκείνους που παράγουν το περιεχόμενο (και τους ανήκει η πνευματική του ιδιοκτησία) αντί για τις πλατφόρμες που αναδημοσιεύουν τη δουλειά τους. 

Το άρθρο 11 της οδηγίας, που ονομάζεται «Φόρος συνδέσμου», δίνει στους εκδότες το δικαίωμα να ζητούν πληρωμή για τα άρθρα αλλά και το υπόλοιπο περιεχόμενό τους που εμφανίζεται σε μέρη όπως οι «Ειδήσεις Google».

Το πρόστιμο έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης διεθνούς πίεσης σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Google και το Facebook να μοιράζονται περισσότερα έσοδα με μικρότερες επιχειρήσεις.

Μέσα στους δύο επόμενους μήνες ο αμερικανικός κολοσσός θα πρέπει πλέον να παρουσιάσει προτάσεις για το πώς θα αποζημιώσεις τα πρακτορεία ειδήσεων και άλλα μέσα ενημέρωσης για τη χρήση των ειδήσεών τους. Εφόσον δεν το κάνει, θα αντιμετωπίζει ημερήσιο πρόστιμο 900.000 ευρώ.

Γαλλικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατηγορούν την Google ότι απέφυγε να αρχίσει καλή τη πίστει συνομιλίες μαζί τους ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για την αποζημίωσή τους με βάση το άρθρο 11.

Η γαλλική υπόθεση εστίασε στο κατά πόσον η Google παρέβη τους προσωρινούς κανονισμούς της αρχής ανταγωνισμού της Γαλλίας, που απαιτούν τη διεξαγωγή συνομιλιών με αυτόν τον σκοπό εντός τριών μηνών με όποιο ειδησεογραφικό οργανισμό το ζητήσει.

«Όταν η αρχή επιβάλλει μια υποχρέωση σε εταιρία, θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα, τόσο στο πνεύμα όσο και στο γράμμα (της απόφασης). Εδώ δυστυχώς δε συνέβη αυτό», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής της αρχής ανταγωνισμού της Γαλλίας, Ισαμπέλ ντε Σιλβά.

Η Google απάντησε ότι θεωρεί άδικη την επιβολή του προστίμου: «Εμείς δράσαμε καλή τη πίστει καθ’ όλη τη διαδικασία. Το πρόστιμο αγνοεί τόσο τις προσπάθειές μας να φτάσουμε σε συμφωνία, όσο και την πραγματικότητα τού πώς λειτουργούν οι ειδήσεις στις πλατφόρμες μας», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας.