Προστασία Προσωπικών Δεδομένων: Στους πιο «απρόσεκτους» της Ευρώπης οι Έλληνες

Όταν έρθει η ώρα να εγκαταστήσουμε μια νέα εφαρμογή στο smartphone, περνάνε από μπροστά σας διάφορες ερωτήσεις οι οποίες ζητούν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα. Τις περισσότερες φορές, χωρίς καν να τις διαβάσουμε, δίνουμε το ελεύθερο στο application να εισχωρήσει στις φωτογραφίες, τις επαφές ή τη διεύθυνσή μας χωρίς δεύτερη σκέψη. 

Κι αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά η έρευνα της Eurostat που αποδεικνύει πως 1 στους 4 έλληνες (το 27%) δεν έχουν αρνηθεί ποτέ την πρόσβαση των εφαρμογών στα προσωπικά τους δεδομένα. Αντίθετα, μόλις το 33% έχει έστω και μία φορά αρνηθεί σε κάποιο application να δει την τοποθεσία του ενώ το 6% των κατόχων smartphone στην Ελλάδα απαντά ότι δεν γνώριζε ότι μπορεί να περιορίσει ή να αρνηθεί την πρόσβαση στα προσωπικά του δεδομένα. 

Πιο απρόσεκτοι όλων, οι Κροάτες 

Παρόλα αυτά, την πρωτιά δεν έχουμε εμείς αλλά οι Κροάτες, αφού το 37% των κατόχων smartphone στην Κροατία δεν λέει ποτέ «όχι» σε app, όταν ζητά να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα του χρήστη της. 

Τη δεύτερη θέση στην «αμέλεια» έχουν οι Τσέχοι με το ποσοστό πολιτών που λέει πάντα «ναι» στις εφαρμογές που εγκαθιστά αδιαφορόντας για τ απροσωπικά του δεδομένα να αγγίζει το 36%. Ακολουθούν η Λετονία με 32% και η Λιθουανία (31%). 

Την τελευταία θέση σε απροσεξία κερδίζουν οι Σουηδοί

Στον αντίποδα βρίσκονται οι Σουηδοί οι οποίοι, σύμφωνα με την Eurostat, είναι οι πιο αυστηροί απ’ όλους τους Ευρωπαίους όσον αφορά τις εφαρμογές τους. Είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με τον ποιον επιτρέπουν να ξέρει που βρίσκονται  ανά πάσα στιγμή και μόνο το 11% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών δεν έχει αρνηθεί την πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. 


Εκτός από τους Σουηδούς, αρκετά προσεκτικοί εμφανίζονται οι Ιταλοί, οι Ολλανδοί και οι Πορτογάλοι με ποσοστό απρόσεχτων πολιτών μόλις 12%. Ακολουθούν Βέλγιο, Γερμανία και Σλοβενία με ποσοστό χρηστών  που έχει παραχωρήσει ελεύθερη πρόσβαση των apps σε προσωπικά δεδομένα να φτάνει το 13%. 


Κάτι εξίσου ενδιαφέρον που έδειξε η έρευνα είναι πως οι πιο νεαρές ηλικίες των Ευρωπαίων νοιάζονται λιγότερο για το ποιος έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα. Το ποσοστό των ατόμων που δεν έχουν αρνηθεί ποτέ σε εφαρμογές να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες φτάνει το 20% στις ηλικίες 16-24 ετών, ενώ δεν ξεπερνά το 14% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65-74 ετών.