Γερμανία: Απαγορεύει στο Facebook να χρησιμοποιεί δεδομένα χρηστών του WhatsApp

Ο Επίτροπος του Αμβούργου για την Προστασία των Δεδομένων και την Ελευθερία των Πληροφοριών (DPA) εξέδωσε διαταγή έκτακτης ανάγκης απαγορεύοντας στο Facebook να επεξεργάζεται τα δεδομένα των Γερμανών χρηστών του WhatsApp με το επιχείρημα ότι οι αμφιλεγόμενοι νέοι όροι και υπηρεσίες του είναι παράνομοι βάσει του GDPR.

Η απαγόρευση, η οποία επιτρέπεται βάσει του νέου GDPR, αφορά το διάστημα τριών μηνών. Παράλληλα, ο επίτροπος θα επιδιώξει και μια δεσμευτική απόφαση που θα καλύπτει ολόκληρη την ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB).

Αξίζει να σημειωθεί πως η εφαρμογή WhatsApp μοιράζεται ήδη τα δεδομένα των χρηστών της με το Facebook από το 2016. Ωστόσο, από δω και μπρος θα μοιράζεται επιπλέον και δεδομένα πληρωμών και συναλλαγών σε μια προσπάθεια βελτίωσης της στοχευμένης διαφήμισης καθώς η υπηρεσία κινείται προς τις διαδικτυακές αγορές.

Τι υποστηρίζει το DPA

«Η εντολή έχει ως στόχο να διασφαλίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εκατομμυρίων χρηστών που παρείχαν τη συγκατάθεσή τους για τους όρους χρήσης σε όλη τη Γερμανία», δήλωσε ο Johannes Caspar, επικεφαλής της γερμανικής αρχής προστασίας δεδομένων (DPA).

«Η παγκόσμια κριτική για τους νέους όρους χρήσης θα πρέπει να οδηγήσει σε μια θεμελιώδη επανεξέταση του μηχανισμού συναίνεσης. Χωρίς την εμπιστοσύνη των χρηστών, κανένα επιχειρηματικό μοντέλο βάσει δεδομένων δεν μπορεί να είναι επιτυχές μακροπρόθεσμα» συνεχίζει ο Johannes Caspar.

Τι υποστηρίζει το Facebook

Το Facebook από τη μεριά του, δήλωσε ότι δεν είχε σκοπό να μοιράζεται τα δεδομένα των χρηστών με το WhatsApp όταν απέκτησε την εφαρμογή το 2014, αλλά αγωνίστηκε να βγάλει χρήματα από την υπηρεσία. Οι ρυθμιστικές αρχές τόσο στην Ινδία όσο και στη Βραζιλία έχουν αναλάβει παρόμοια κανονιστική δράση για την εισερχόμενη αλλαγή πολιτικής με το κοινωνικό δίκτυο που εξετάζει επί του παρόντος ένσταση.

Τι υποστηρίζει το WhatsApp

Όσον αφορά την παραγγελία του DPA του Αμβούργου, η WhatsApp είπε ότι «βασίζεται σε μια θεμελιώδη παρανόηση» του σκοπού και του αποτελέσματος της ενημέρωσής της και ως εκ τούτου δεν είχε νόμιμη βάση.

«Η πρόσφατη ενημέρωσή μας εξηγεί τις επιλογές που έχουν οι άνθρωποι όταν στέλνουν μηνύματα στο WhatsApp και παρέχει περαιτέρω διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο συλλογής και χρήσης των δεδομένων τους» δήλωσε εκπρόσωπος του WhatsApp. «Καθώς οι ισχυρισμοί του DPA του Αμβούργου είναι λανθασμένοι, η απαγόρευση δεν θα μας επηρεάσει. Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι να παρέχουμε ασφαλείς και ιδιωτικές επικοινωνίες για όλους.»