Ιούνιο ανοίγουν τα σύνορα - Τι ισχύει για Πιστοποιητικό Εμβολιασμού και GDPR

Όλα δείχνουν πως το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού θα είναι μέρος της ελληνικής πραγματικότητας από την 1η Ιουνίου. Ως εκ τούτου,η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που θα διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρώπης, αλλά και με κάποιες τρίτες χώρες, στη διάρκεια της πανδημίας.

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για την τουριστική περίοδο στην Ελλάδα

Μάλιστα, οι προσδοκίες για τη φετινή τουριστική σεζόν είναι μεγάλες, ενώ οι πρώτες ενδείξεις τουριστών που θα ταξιδέψουν στη χώρα μας είναι ενθαρρυντικά. 

Εκτός από τον ταξιδιωτικό Γερμανικό κολοσσό TUI που εκτιμά πως η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και τη Κύπρος αναμένεται να έχει την καλύτερη καλοκαιρινή επίδοση, τα μηνύματα είναι θετικά και από την Μεγάλη Βρετανία. Η “Τelegraph” εκτιμά πως σήμερα κιόλας, ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και η Κρήτη αναμένεται να συμπεριληφθούν στην πρώτη “πράσινη υγειονομική λίστα”.

Πρακτικά αυτό σημαίνει οι Βρετανοί θα μπορούν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, χωρίς την υποχρέωση 10ήμερης καραντίνας κατά την επιστροφή στη χώρα τους.

Ποιος προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών;

Το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολίου μπορεί να ανοίγει τα σύνορα μεταξύ των ευρωπαϊκών (κυρίως) χωρών, αλλά παράλληλα εγείρει και την ανησυχία των πολιτών σχετικά με την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Από όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα εκδίδεται μόνο κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου και θα περιλαμβάνει τρία στοιχεία: τον τύπο και τη δόση του εμβολίου, τα αρνητικά τεστ που έχει κάνει και τα αντισώματα που διαθέτει σε περίπτωση που έχει περάσει την ασθένεια.

Ωστόσο, πολλοί φοβούνται ότι στο μέλλον η ψηφιακή μνήμη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα εκτεταμένο βιβλιάριο υγείας, περιλαμβάνοντας περισσότερα στοιχεία, ίσως και ευαίσθητα ιατρικά και γενετικά δεδομένα.

Μέχρι τώρα, το ρόλο θεματοφύλακα των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών ελευθεριών αναλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο πως αρκεί η εφαρμογή του κανονισμού GDPR για να προστατευθούν τα ευαίσθητα δεδομένα του πολίτη σε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό.

Σε κάθε περίπτωση, ο ευρωβουλευτής Ολλανδός Γιερούν Λένερς διαβεβαιώνει την συνεχή διαβούλευση της Ευρώπης με τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, ενώ επισημαίνει πως οι συστάσεις του έχουν συμπεριληφθεί. “Σε γενικές γραμμές η αρχική πρόταση της Κομισιόν παραμένει, αλλά έχουμε αλλάξει ορισμένα σημεία και θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε μερικά ακόμη στη διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο. Αυτό το πιστοποιητικό δεν παραβιάζει προσωπικά στοιχεία και ατομικά δικαιώματα, αλλά αντιθέτως μας βοηθά να ανακτήσουμε και πάλι τα ατομικά μας δικαιώματα και ιδιαίτερα την ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ".

Στη χώρα προέλευσης τα δεδομένα

Ένα άλλο  ζήτημα που τέθηκε είναι η χώρα που θα συγκεντρώνει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των εμβολιασμένων πολιτών. "Η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ότι το πιστοποιητικό εκδίδεται από τη χώρα προέλευσης" λέει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη. "Για παράδειγμα εγώ εμβολιάστηκα στο Βέλγιο, θα ξαναεμβολιαστώ στο Βέλγιο για τη δεύτερη δόση και είμαι στα αρχεία του Βελγίου με έναν συγκεκριμένο αριθμό, που δείχνει ότι έχω εμβολιαστεί. Αυτό θα είναι αναγνωρίσιμο στην Ελλάδα με το πιστοποιητικό, όταν αποφασίσω να ταξιδέψω".