ΕΔΔΑ: Νόμιμο το να δημοσιεύονται προσωπικά δεδομένα όσων χρωστούν στο Δημόσιο

Στις 27 Ιανουαρίου του 2016, ένας Ούγγρος πολίτης κατέφυγε στο ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) για να βρει το δίκιο του, αλλά η υπόθεσή του απορρίφθηκε πανηγυρικά. Η ιστορία της υπόθεσης εξελίχθηκε ως εξής: 

Τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος δημοσιεύτηκαν από την Τελωνειακή Αρχή της Ουγγαρίας στο επίσημο site της, αφού η νομοθεσία προβλέπει πως τα άτομα που χρωστάνε από 10 εκατομμύρια ουγγρικά φιορίνια και πάνω στην εφορία, συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο οφειλετών που δημοσιεύει η Τελωνειακή Αρχή.

Ωστόσο, οι προσωπικές πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν δεν περιοριζόταν στο όνομα του οφειλέτη, αλλά κατέγραφε το ποσό που χρωστάει, το ΑΦΜ του και τη διεύθυνση του σπιτιού του. 

Εκτός από τον κατάλογο με τους οφειλέτες που δημοσιεύει η Τελωνειακή Αρχή στην επίσημη ιστοσελίδα της, συμπεριλήφθηκε και σε μια λίστα "μεγάλων φοροφυγάδων" στον ιστότοπο των φορολογικών αρχών.

Στη συνέχεια, μία ενημερωτική διαδικτυακή σελίδα συνέδεσε τους καταλόγους των φορολογικών αρχών με έναν διαδραστικό χάρτη, στον οποίο φαίνεται μία κόκκινη κουκίδα στα σπίτια όσων χρωστούν στην εφορία. 

Όπως είναι φυσικό, ο αιτών διαμαρτυρήθηκε έντονα για την παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων και, στηριζόμενος στο άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,ζήτησε να αποσυρθεί το όνομά του από τις λίστες των οφειλετών. 

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, πως το Άρθρο 8 υπερασπίζεται το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και της κατοικίας, και επομένως ο αιτών προσδοκούσε να δικαιωθεί για την δημόσια διαπόμπευση την οποία είχε υποστεί. 

Ωστόσο, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι δεν υπάρχει παραβίαση του άρθρου 8. Η πλειοψηφία υποστήριξε πως έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του μόνο όσοι ενδιαφέρονται, ενώ δεν αναγνώρισε «διαπόμπευση» του οφειλέτη αφού, όπως υποστήριξε, δεν μπορούσε κανείς να σχολιάσει κάτω από τις λίστες με το όνομά του.