Τα προσωπικά δεδομένα που «παραχωρούμε» σε Apple, Facebook και Google, συγκεντωμένα σε έναν πίνακα

Έχει περάσει από το μυαλό σας πώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε δωρεάν πλατφόρμες και εφαρμογές όπως η Google και το Facebook, σε μία εποχή που σχεδόν τίποτα δεν παρέχεται δωρεάν;

Η απάντηση είναι απλή και σίγουρα την γνωρίζετε οι περισσότεροι. Η «μηνιαία συνδρομή» μας στις παραπάνω εταιρείες δεν μετριέται σε χρήματα αλλά σε προσωπικά δεδομένα που παραχωρούμε. Πρόκειται για στοιχεία πολύτιμα για τις μεγάλες εταιρείες, τα οποία δημιουργούν ένα ξεχωριστό προφίλ για τον καθένα μας και χρησιμοποιούνται είτε για διαφημίσεις, είτε για αγορές.

Παρόλο που αυτό το ξέρουμε και, με τον τρόπο μας, το αποδεχόμαστε, δεν έχουμε απόλυτη εικόνα για το πόσα προσωπικά δεδομένα συλλέγει η κάθε εταιρεία. Ευτυχώς η  ιστοσελίδα αναλύσεων security.org αποφάσισε να διερευνήσει την πολιτική απορρήτου των εταιρειών Google, Facebook, Apple, Twitter, Amazon και Microsoft και να μας δώσει μια αναλυτική εικόνα των δεδομένων που παίρνει η κάθε μία από αυτές. 

«Νικητής» το Facebook

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, μεγάλος νικητής ανακηρύσσεται το Facebook, αφού έχει πρόσβαση στα περισσότερα δεδομένα των χρηστών. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως το Facebook δίνει τα δεδομένα που συλλέγει και σε τρίτες εταιρείες, με σκοπό την προσωποποιημένη διαφήμιση. 

Aκολουθεί η Google με μικρή διαφορά. Εντύπωση προκαλεί, επίσης, και η Microsoft, η οποία αναλύει ακόμα και τα πατήματα που κάνουν οι χρήστες στο χειριστήριο του Xbox, όταν παίζουν Xbox Live.

Η Apple, από την άλλη, όχι μόνο ζητάει τα λιγότερα δεδομένα, αλλά πολλά από αυτά μένουν μόνο στις συσκευές των χρηστών και δεν πηγαίνουν στους servers της εταιρείας.

Παρόλα αυτά, όταν κάποιος βλέπει συγκεντρωμένα όλα τα προσωπικά δεδομένα που παραχωρεί για να μπορεί να σερφάρει ελεύθερα στο internet, μπορεί να νιώσει άβολα ή και… τρομοκρατημένος.

 Φωτογραφία: infographicjournal.com