Η Apple αποκαλύπτει πώς το Facebook συλλέγει τα προσωπικά μας δεδομένα

Η Apple αυτή την εβδομάδα δημοσίευσε ένα νέο εργαλείο προστασίας προσωπικών δεδομένων που ονομάζεται "nutrition labels" (διατροφικές ετικέτες). Τα "nutrition labels" βρίσκονται σε όλες τις προϊοντικές σελίδες των εφαρμογών που ανεβαίνουν στα iOS App Store και αφορούν την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της.

Παράλληλα, διέρρευσε πληροφορίες για το πως άλλες εφαρμογές, που δεν συμβαδίζουν με τα πρότυπα της Apple, συλλέγουν προσωπικά στοιχεία των χρηστών τους. 

Σε γενικές γραμμές, αποκάλυψε πως:

  • Οι εφαρμογές των social media συλλέγουν περισσότερα προσωπικά δεδομένα από τις απλές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.
  • Οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που ανήκουν στο Facebook, όπως το Whatsapp και το Messenger, φαίνεται να συλλέγουν περισσότερα δεδομένα από ό,τι άλλες αντίστοιχες εφαρμογές. 
  • Το Signal, το οποίο διαχειρίζεται ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, ουσιαστικά δε συλλέγει δεδομένα από τους χρήστες του.

Γιατί είναι σημαντικές τα "nutrition labels"

Τα "nutrition labels" αποτελούν μια εύχρηστη σύνοψη του τρόπου με τον οποίο οι εφαρμογές συλλέγουν δεδομένα των χρηστών, ώστε οι χρήστες να έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν πριν αποφασίσουν να εγκαταστήσουν μια νέα εφαρμογή. Μάλιστα, δημοσιεύει "nutrition labels" ακόμα και για εφαρμογές όπως τα Messages που δεν εμφανίζονται στο App Store, αφού αυτές οι εφαρμογές είναι προεγκατεστημένες. Ωστόσο, ο χρήστης μπορεί να τα βρει στο διαδίκτυο.

Η κόντρα Apple και Facebook

Τα "nutrition labels" αποτελούν ένα μέρος μιας μεγαλύτερης μάχης μεταξύ της Apple και του Facebook σχετικά με τις προσπάθειες της Apple να ενισχύσει τους κανόνες απορρήτου, τους οποίους, όπως υποστηρίζει το Facebook, θα μπορούσε να βλάψει τις μικρές επιχειρήσεις που επωφελούνται από την παρακολούθηση διαφημίσεων.

«Πιστεύουμε ότι οι χρήστες θα πρέπει να έχουν την επιλογή έναντι των δεδομένων που συλλέγονται σχετικά με αυτούς και τον τρόπο χρήσης τους», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Inc. Τιμ Κουκ και συμπλήρωσε πως «το Facebook μπορεί να συνεχίσει να παρακολουθεί τους χρήστες σε εφαρμογές και ιστοτόπους όπως και πριν, η Διαφάνεια παρακολούθησης εφαρμογών στο iOS 14 θα απαιτήσει απλώς να ζητήσουν την άδειά σας πρώτα».

Οι αποκαλύψεις της Apple

Η Apple εντόπισε ένα σύνολο τύπων δεδομένων (όπως αγορές, οικονομικές πληροφορίες, τοποθεσία, στοιχεία επικοινωνίας, διαγνωστικά, ιστορικό αναζήτησης, υγεία και φυσική κατάσταση, ιστορικό περιήγησης και άλλα) που συλλέγουν οι εφαρμογές.

Τα «δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση» είναι δεδομένα που αντλούνται από τον χρήστη ή τη συσκευή του, με σκοπό τη στοχευμένη διαφήμιση ή τη μέτρηση διαφημίσεων και δεν μπορούν να συνδεθούν με τον χρήστη με οποιονδήποτε τρόπο αναγνώρισης.

Εν ολίγοις: Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τον αριθμό τύπων δεδομένων που συλλέγει μια εφαρμογή από εσάς, αλλά αυτό δε σας δίνει καμία εικόνα για τον πραγματικό όγκο δεδομένων που ενδέχεται να συλλέγει η εφαρμογή.

Πηγή: axios.com