H E.E. βάζει «φρένο» στην πρόσβαση των τηλεφωνικών και διαδικτυακών μας δεδομένων από τις κυβερνήσεις

Θυμάστε την περίπτωση του Έντουαρντ Σνόουντεν που είχε αποκαλύψει ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ (και όχι μόνο) προέβαιναν σε μαζικές παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνομιλιών εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο;

Αυτήν ακριβώς την ανεξέλεγκτη παρακολούθηση των κυβερνήσεων θέλησε να ελέγξει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, παίρνοντας μια δραστική απόφαση.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λοιπόν, προχώρησε σε μια απόφαση με τεράστια σημασία για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών, λέγοντας πως «στο εξής, δεν επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη πρόσβαση στα τηλεφωνικά και διαδικτυακά δεδομένα των χρηστών από τις κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες κατασκοπείας».

Συγκεκριμένα, το κορυφαίο δικαιοδοτικό όργανο της Ε.Ε. ανακοίνωσε πως η διατήρηση τέτοιων δεδομένων γενικώς και αδιακρίτως μπορεί να επιτραπεί μόνο όταν οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια» ή στο πλαίσιο της «μάχης εναντίον της σοβαρής εγκληματικότητας».

Ακόμα και στις περιπτώσεις αυτές, όμως, η πλήρης πρόσβαση στα τηλεφωνικά και διαδικτυακά δεδομένα των χρηστών πρέπει να περιορίζεται μόνο στο χρονικό διάστημα που είναι «αυστηρά απαραίτητο».