Συμμαχούν Apple & Google στην μάχη κατά του κορονοϊού

Δύο από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς, η Apple και η Google, συνεργάζονται και ρίχνονται στη μάχη κατά του κορονοϊού! Με κοινή τους ανακοίνωση, αναμένεται να προχωρήσουν στην δημιουργία μιας εφαρμογής η οποία θα ειδοποιεί τους χρήστες πως έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου. 

Με αυτόν τον τρόπο, θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του φονικού ιού και την προστασία της δημόσιας υγείας. Όλα δείχνουν πως τα δύο αυτά μεγαθήρια έχουν σκεφτεί και προβλέψει κάθε πιθανό εμπόδιο που ενδέχεται να συναντήσουν. Ακόμα και τις έντονες και δικαιολογημένες ενστάσεις όσων ανησυχούν για την παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων. 

Πώς λειτουργεί το σύστημα που σχεδιάζουν Apple και Google

Το συγκεκριμένο application, θα μπορεί να ανιχνεύει τις επαφές ενός χρήστη στον πραγματικό κόσμο και να τον ειδοποιεί σε περίπτωση που υπάρχει η πιθανότητα να έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως contact tracing, θεωρείται ως ένα αποδοτικό μέσο στον έλεγχο του ιού και εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές χώρες όπως η Σιγκαπούρη. 

Η επιτυχία της εφαρμογής οφείλεται στην τεχνολογία Bluetooth LE που βρίσκεται στην πλειονότητα των smartphone σήμερα. Το κινητό που έχει στην κατοχή σου εκπέμπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένα μοναδικό σήμα Bluetooth και κρατά έναν κατάλογο με τις συσκευές που έχεις έρθει σε επαφή. Αν κάποια συσκευή ανήκει σε χρήστη που έχει βρεθεί θετικός στον ιό, ενημερώνεσαι αυτόματα. 

Σημαντικό επίσης είναι πως τα θετικα κρούσματα θα επιβεβαιώνονται αποκλειστικά και μόνο από εξουσιοδοτημένους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, οπότε είναι σχεδόν απίθανο να λάβεις παραπλανητικές ή ψευδείς πληροφορίες. Επιπλέον, η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν θα απαιτεί δεδομένα τοποθεσίας για να λειτουργήσει. 

Πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών

Όπως είναι φυσικό, το θέμα που προκύπτει σχετικά με τη συγκεκριμένη εφαρμογή αφορά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών ή των ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό. 

Με πολύ απλά λόγια, η εφαρμογή που σχεδιάζουν η Apple και η Google, αν και ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθησης, η ανωνυμία των χρηστών είναι προστατευμένη κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό. 

Καταρχάς, όπως είπαμε και παραπάνω, δεν θα καταγράφονται λεπτομέρειες τοποθεσίας. Επιπλέον, δεν θα καταγράφονται πληροφορίες αναγνώρισης ενώ η λίστα των προσωπικών επαφών των χρηστών θα αποθηκεύονται στη συσκευή τους και απλώς θα αντιπαραβάλλονται με την κεντρική βάση δεδομένων.

Σε περίπτωση που κάποιο κρούσμα του ιού εισαχθεί στο σύστημα, τόσο οι απλοί χρήστες, όσο και οι Apple και Google δεν θα έχουν κανέναν τρόπο να γνωρίζουν ποιο ήταν το άτομα που διαγνώστηκε θετικά. 

Τέλος, το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιείται εντελώς εθελοντικά αφού ο χρήστης θα πρέπει να κατεβάσει και να ενεργοποιήσει την εφαρμογή για να λειτουργήσει. 

Hacking: η μόνη πραγματική απειλή για την εφαρμογή

Η μόνη ρεαλιστική απειλή της εφαρμογής που σχεδιάζεται είναι η περίπτωση χακαρίσματος. Ωστόσο, οι δημιουργοί της έχουν προβλέψει και γι’ αυτό: ακόμα και η παραβίαση της βάσης ή ενός κινητού που χρησιμοποιεί την εφαρμογή δεν μπορεί εύκολα να αποκαλύψει την ταυτότητα των χρηστών. Τα περισσότερα δεδομένα που ανταλλάσσονται είναι κρυπτογραφημένα, ενώ η μόνη περίπτωση να εξαχθούν πιθανώς χρήσιμα δεδομένα είναι αν κάποιος νοσήσει.

Πηγή: eff.org