Η αυτόματη αναγνώριση προσώπου παραβιάζει το GDPR

δήλωσε η επικεφαλής ψηφιακής τεχνολογίας και ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager

“Η αυτοματοποιημένη αναγνώριση προσώπου παραβιάζει το GDPR, καθώς η τεχνολογία δεν πληροί τις απαιτήσεις συγκατάθεσης”.

Αυτό δήλωσε η επικεφαλής ψηφιακής τεχνολογίας και ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager, συμπληρώνοντας πως η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν πληροί τις απαιτήσεις συγκατάθεσης. Η λειτουργία αυτόματης αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιεί βιομετρικά στοιχεία του χρήστη τα οποία θεωρούνται προσωπικά δεδομένα και άρα χρειάζονται τη συγκατάθεσή του.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για θέματα δημόσιας ασφάλειας, η συγκατάθεση του χρήστη δεν είναι απαραίτητη. Μία συνθήκη που έδωσε τη δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να χρησιμοποιούν τις κάμερες για αναγνώριση υπόπτων.

Η επιτροπή δεν έχει συντάξει ακόμα κάποια νομοθεσία, αφού θέλουμε να διερευνήσουμε κι άλλο την αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης προσώπου” είπε στους δημοσιογράφους η κα. Vestager, λέγοντας μάλιστα πως θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να λάβουν τις δικές τους εσωτερικές αποφάσεις. Ανεξάρτητα από την επικείμενη νομοθεσία, όμως, η η επικεφαλής ψηφιακής τεχνολογίας ήταν σαφής ως προς την μη διαδεδομένη χρήση της αυτόματης αναγνώρισης: “Θέλουμε η συγκεκριμένη τεχνολογία να χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες συνθήκες, και να διερευνάται πάντα διεξοδικά υπό ποιες συνθήκες έγινε η χρήση.”

Πηγή:thenextweb.com