Προσωπικά δεδομένα: Η incognito περιήγηση δεν σας προστατεύει όσο νομίζετε

Για αρκετά χρόνια, τα πιο γνωστά προγράμματα περιήγησης στο ίντερνετ περιελάμβαναν επιλογές αναζήτησης και επίσκεψης ιστοσελίδων σε «ιδιωτικές» λειτουργίες (όπως το «incognito» mode του Chrome της Google) για μεγαλύτερη ασφάλεια. 

Ωστόσο, κάνοντας κλικ στην επιλογή «ιδιωτική» περιήγηση, δεν προστατεύεστε όσο νομίζετε, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς σε θέματα απορρήτου, είτε βρίσκεστε σε Safari, είτε σε Firefox είτε σε λειτουργία ανώνυμης περιήγησης στην Chrome.

Μπορεί στην «ιδιωτική» περιήγηση να μην διατηρούνται τα αρχεία καταγραφής ιστότοπων που επισκεφθήκατε, σελίδες που αποθηκεύονται στην προσωρινή μνήμη ή αποθηκευμένες πληροφορίες, όπως αριθμούς και διευθύνσεις πιστωτικών καρτών, αλλά, παρόλα αυτά, δεν εμποδίζουν την πλήρη παρακολούθηση του χρήστη. 

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι συχνά η απλή μετακίνηση σε μια ιδιωτική λειτουργία κάνει πολύ λίγα για να αποτρέψει την παρακολούθηση τρίτων και ιδιαίτερα την παρακολούθηση των αρχών επιβολής του νόμου», δήλωσε ο Αλμπερτ Φοξ Καν, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Surveillance Technology Oversight Project και συνεργάτης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου York.

Τι δεν προστατεύουν οι λειτουργίες ιδιωτικού προγράμματος περιήγησης;

Η online περιήγηση αποθηκεύεται σε δύο μέρη: στον τοπικό υπολογιστή και στους ιστότοπους που επισκέπτεστε. Όταν ένας χρήστης σε λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης πηγαίνει στο Facebook, για παράδειγμα, δεν θα υπάρχει αποθηκευμένο αρχείο αυτής της επίσκεψης στη συσκευή του, αλλά θα υπάρχει ένα αποθηκευμένο αρχείο αυτής της επίσκεψης στα αρχεία του λογαριασμού του στο Facebook και στα αναλυτικά στοιχεία διαφημίσεων του Facebook.

Οι εταιρείες τεχνολογίας δεν έχουν εξηγήσει επαρκώς το πώς θα διαχειρίζονται τέτοια αιτήματα. Ομάδες που προωθούν τα ψηφιακά δικαιώματα και τις αναπαραγωγικές ελευθερίες προειδοποιούν τώρα τους ανθρώπους σε αυτές τις πολιτείες να προστατεύσουν τα ψηφιακά τους αποτυπώματα όταν αναζητούν πληροφορίες και πηγές για την άμβλωση στο διαδίκτυο και μοιράζονται συμβουλές για το πώς να το κάνουν.

Επιπλέον, εάν κάποιος εργάζεται σε φορητό υπολογιστή εταιρείας ή σχολείου, η λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης δεν θα κάνει πολλά. «Εάν έχετε έναν υπολογιστή που τον διαχειρίζεται κάποιος άλλος, δεν είναι πραγματικά δυνατό να έχετε το απόρρητο αυτού του ατόμου» δήλωσε ο Ερικ Ρεσκόρλα  της Mozilla. «Εάν ένας εργοδότης είναι ιδιοκτήτης του υπολογιστή σας, μπορεί να βάλει οποιοδήποτε είδος λογισμικού παρακολούθησης στον υπολογιστή που θέλει και μπορεί να ελέγχει οτιδήποτε κάνετε. Άρα, όχι μόνο δεν σας προστατεύει από αυτό, αλλά σχεδόν τίποτα δεν θα το έκανε».

Το Google Chrome προειδοποιεί επίσης τους χρήστες ότι η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης δεν μπορεί να προσφέρει πλήρη προστασία σε αυτές τις περιπτώσεις. «Όταν βρίσκεστε σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης, η δραστηριότητά σας μπορεί να εξακολουθεί να είναι ορατή στους ιστότοπους που επισκέπτεστε, στον εργοδότη ή το σχολείο σας ή στον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου σας. Το κάνουμε σαφές όταν ανοίγουμε την κατάσταση ανώνυμης περιήγησης», δήλωσε η Tαμπρίζ.

Οι χρήστες θα πρέπει επίσης να έχουν κατά νου ότι οι προστασίες που προσφέρονται σε ιδιωτική λειτουργία είναι αποκλειστικά για την περιήγηση στο διαδύκτιο, αφήνοντας ευάλωτη οποιαδήποτε δραστηριότητα σε εφαρμογές smartphone. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά λειτουργεί η λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης για την προστασία της δραστηριότητας των χρηστών, δεν μπορεί να βοηθήσει πουθενά αλλού. «Πολλές από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε δεν έχουν ενσωματωμένη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης», δήλωσε ο Ράϊφερς. «Δεν ξέρετε πραγματικά τι αποθηκεύει αυτή η εφαρμογή».

Πληροφορίες από CNN Business