Πόσο πωλούνται οι ελληνικές ταυτότητες και τα διαβατήρια στο dark web

Όπως προκύπτει από την νέα μελέτη της εταιρείας κυβερνοασφάλειας NordVPN, μια από τις αγορές του dark web έχει πουλήσει παράνομα μέχρι σήμερα περισσότερα από 720 χιλιάδες στοιχεία και τμήματα δεδομένων έναντι 17,3 εκατ. δολαρίων (16,1 εκατομμυρίων ευρώ).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του moneyreview.gr, μεταξύ των στοιχείων που βρέθηκαν παγκοσμίως ήταν διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες οδήγησης, emails, δεδομένα καρτών πληρωμής, αριθμοί κινητών τηλεφώνων, διαδικτυακοί λογαριασμοί, διαπιστευτήρια τραπεζικών λογαριασμών και λογαριασμοί κρυπτονομισμάτων, καθώς και άλλα προσωπικά δεδομένα.

Η τιμή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πόσο δύσκολο είναι να πλαστογραφηθεί ένα έγγραφο, πόσο ευρέως πωλείται και πόσο συχνά αγοράζεται. Για παράδειγμα, τα ελληνικά διαβατήρια ήταν τα τέταρτα φθηνότερα στον κόσμο, με μέση τιμή 9,3 ευρώ, ενώ τα τσεχικά, τα σλοβακικά ή τα λιθουανικά διαβατήρια ήταν τα πιο ακριβά (μέση τιμή 3542,5 ευρώ).

Άλλα ελληνικά έγγραφα κοστίζουν πολύ περισσότερο. Μπορείτε να αγοράσετε ελληνική ταυτότητα και άδεια οδήγησης στην τιμή των 180 ευρώ, χακαρισμένο λογαριασμό UBER στα €11,2 ευρώ, ο επαληθευμένος λογαριασμός KRAKEN κοστίζει 358 ευρώ, η πρόσβαση στο Netflix (email και κωδικός) και η ελληνική βάση δεδομένων  προσωπικών email 9,3 ευρώ.

«Η αγορά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν πάνω από 30 χιλιάδες ιστοσελίδες στο dark web αυτή τη στιγμή. Λάβετε υπόψη ότι μόνο το 4% ολόκληρου του διαδικτύου ανήκει στον ιστό επιφάνειας που είναι διαθέσιμος για χρήση από οποιονδήποτε στο διαδίκτυο», αναφέρει ο Adrianus Warmenhoven, ειδικός στον κυβερνοχώρο στη NordVPN. «Η αγορά που αναλύθηκε στη μελέτη, επιλέχθηκε επειδή χρησιμοποιούνταν από μεγάλες ομάδες χάκερ στο παρελθόν, όπως αυτή που συμμετείχε στην κλοπή δεδομένων της AT&T τον Αύγουστο του περασμένου έτους».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με τρίτους ερευνητές του κυβερνοχώρου, με σκοπό να προειδοποιήσει τους χρήστες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους παράνομων δραστηριοτήτων, στις οποίες συμμετέχουν οι άνθρωποι στο dark web.