Δημιουργήθηκε το 1ο ρομπότ - σκύλος για να βοηθά άτομα με προβλήματα όρασης

Μετά τα ρομπότ - ανθρώπους, Κινέζοι ερευνητές στη Σαγκάη δημιουργησαν και το ρομπότ - σκύλο με σκοπό να βοηθάει άτομα με προβλήματα όρασης. Οι δοκιμές δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, ενώ αντίστοιχες προσπάθειες γίνονατο σε Αυστραλία και Βρετανία. 

Το κινέζικο σκυλορομπότ έχει το μέγεθος ενός αγγλικού μπουλντόγκ και διαθέτει 6 αντί για 4 πόδια, καθώς οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι τα επιπλέον πόδια του προσφέρουν περισσότερη σταθερότητα, κάνοντας τις κινήσεις του πιο ομαλές.

Ο ρομποτικός σκύλος-οδηγός έχει κάμερες και αισθητήρες για να μπορεί να μετακινείται, ενώ διαθέτει και ένα ισχυρό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τους πραγματικούς σκύλους - οδηγούς: μπορεί να αναγνωρίσει τα σήματα στα φανάρια των δρόμων και να καθοδηγεί το άτομο όπως πρέπει. Αυτό το πετυχαίνει χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), με την οποία το έχουν εξοπλίσει οι ερευνητές. 

Επιπλέον, μπορεί να επικοινωνήσει με τον «ιδιοκτήτη» του, ακούει και μιλάει με τον χειριστή του, ενώ, λόγω ΑΙ, αναγνωρίζει φωνές και να σχεδιάζει διαδρομές για να πηγαίνει από μέρος σε μέρος.

Το ρομπότ - σκύλο οδηγό δοκιμάζουν ήδη δύο άτομα με προβλήματα όρασης (έν τυφλό και ένα με περιορισμένη όραση) που βοηθούν την ομάδα από τη Σαγκάη να βελτιώσει το μηχάνημα.