Temu: Μας χαρίζει μετρητά αλλά μας «κλέβει» την ψηφιακή μας ζωή

Η γνωστή σε όλους μας Temu, ένας κινεζικός ιστότοπος από το οποίο μπορείς να αγοράσεις προϊόντα σε εξαιρετικά φθηνές τιμές, είναι πλέον πιο δημοφιλής κι από την Amazon. 

Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 και μέσα σε λιγότερο από χρόνο έφτασε τους 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 η εφαρμογή κατέβηκε περισσότερες από 29,6 εκατομμύρια φορές παγκοσμίως. 

Μια νέα προωθητική ενέργεια, υπόσχεται στους χρήστες πως μπορούν να κερδίσουν 58,6 ευρώ σε μάρκες Paypal ή web, αν κάνουν εγγραφή στο Temu και μοιραστούν το σύνδεσμο με τους φίλους τους, σύμφωνα με το Euronews.

Ακούγεται δελεαστικό, αλλά υπάρχει παγίδα. 

Ο κινεζικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου, σας κάνει δώρα μετρητά και, ουσιαστικά, σας ζητά να «παραδώσετε» την ψηφιακή σας ζωή.

Σύμφωνα με τα ψιλά γράμματα, για να πάρεις τα μετρητά που σου προσφέρει, παρέχεις στην Temu το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει και να δημοσιεύσει “τη φωτογραφία, το όνομα, την εικόνα, τη φωνή, τις απόψεις, τις δηλώσεις, τις βιογραφικές πληροφορίες ή/και την πατρίδα και την πολιτεία τους για προωθητικούς ή διαφημιστικούς σκοπούς σε οποιοδήποτε μέσο παγκοσμίως”. Ο ιστότοπος τονίζει επίσης ότι οι χρήστες δεν θα ειδοποιηθούν εκ των προτέρων για τη χρήση των δεδομένων τους.

Σύμφωνα με το BBC, η βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα προσωπικά δεδομένα εξετάζει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν από νομικούς και εμπειρογνώμονες καταναλωτών, ενώ η Temu βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο ομαδικές αγωγές για ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων.