GDPR: Οι Έλληνες πληρώσαμε πρόστιμα αξίας 30 εκατομμύρια ευρώ σε 1 χρόνο!

Σύμφωνα µε την ετήσια έκθεσή της που παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, τα πρόστιμα που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών ∆εδοµένων για το 2022, φτάνε το αστρονομικό ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ. 

Πρόκειται για 39 περιπτώσεις, των οποίων τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.000 έως 20.000.000 ευρώ, ενώ σε 6 από τις 39 αυτές αποφάσεις , εκτός από του χρηματικού προστίμου, επιβλήθηκε και η κύρωση της επίπληξης-προειδοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, η Αρχή επέβαλε πρόστιμο 5.000 ευρώ σε δήμαρχο επειδή διαβίβασε σε τρίτους προσωπικά δεδομένα στο πλαίσιο εκλογικών διαδικασιών, χωρίς να ενημερώσει τα υποκείµενα των δεδομένων για τη διαβίβαση αυτή (απόφαση 47/2022). 

Επίσης, επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ σε άλλον δήμαρχο, έπειτα από καταγγελία δημότη ο οποίος έλαβε ευχετήριο µμήνυμα σε λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε δημιουργήσει ειδικά για εφαρμογή ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δήµου.

Επίπληξη απηύθυνε η Αρχή και στον ΟΚΑΝΑ, έπειτα από καταγγελίες σχετικά µε τη συλλογή πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης στο πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού του προσωπικού του ΟΚΑΝΑ. 

Με πρόστιμο 40.000 ευρώ χρεώθηκε τράπεζα έπειτα από καταγγελία πελάτη της για παράνομη διαβίβαση, στον αντίδικό του, εγγράφου που περιλαμβάνει προσωπικά του δεδομένα. Συγκεκριμένα, από την καταγγελλόμενη τράπεζα χορηγήθηκε στον αντίδικο του καταγγέλλοντος ένα έγγραφο στο οποίο υπάρχουν πληροφορίες που εμπίπτουν στο τραπεζικό του απόρρητο. 

Τέλος, η Αρχή επέβαλε πρόστιµο-µαµούθ ύψους 20.000.000 ευρώ για παράνοµη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδοµένων σε εταιρεία που εµπορεύεται υπηρεσίες αναγνώρισης προσώπων. Επιπλέον, της απηύθυνε εντολή για διαγραφή των προσωπικών δεδοµένων υποκειµένων ευρισκοµένων στην ελληνική επικράτεια, τα οποία συλλέγει και επεξεργάζεται µε τη χρήση των µεθόδων που περιλαµβάνει η υπηρεσία αναγνώρισης προσώπου, την οποία εµπορεύεται.