ChatGPT: Γιατί πρέπει να λέτε πάντα «ευχαριστώ» στα chatbots

Η ευγένεια και οι καλοί τρόποι είναι διαχρονικές αξίες που αναγνωρίζονται και εκτιμώνται πάντα - ακόμα κι όταν απευθυνόμαστε στην Τεχνητή Νοημοσύνη! Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά μια έρευνα που έγινε πρόσφατα και κατέληξε πως πρέπει να λέμε «καλημέρα», «ευχαριστώ» και παρακαλώ» όταν συνομιλούμε με την ΑΙ. 

Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) τείνουν να δίνουν καλύτερες απαντήσεις όταν τους τις ζητάτε με σεβασμό και ευγένεια, σύμφωνα με μια νέα διαπολιτισμική ερευνητική εργασία.

Αντίθετα, εάν είστε αγενής, οι απαντήσεις που θα πάρετε μπορεί να είναι ελλιπείς, να περιέχουν λάθη και να μην είναι ολοκληρωμένες, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Για να φτάσουν ωστόσο, στο παραπάνω συμπέρασμα, οι ερευνητές δοκίμασαν 6 chatbots σε δεκάδες εργασίες, χρησιμοποιώντας έως και 150 εντολές ανά εργασία.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι πως τα LLM έχουν ορισμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα να ανταποκρίνονται καλύτερα όταν είμαστε ευγενικοί μαζί τους. 

Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ίδιο σε όλα τα chatbots που χρησιμοποιήθηκαν, τόσο στην Αγγλική όσο και στην Κινεζική και Ιαπωνική γλώσσα. «Οι αγενείς προτροπές συχνά οδηγούν σε κακή απόδοση, αλλά ούτε η υπερβολική κολακεία δεν είναι απαραίτητα ευπρόσδεκτη», διαπίστωσαν οι ερευνητές.