Η συγγνώμη του Ζούκερμπεργκ σε γονείς που έχασαν τα παιδιά τους εξαιτίας των social media

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τις οικογένειες που λένε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έβλαψαν με κάποιο τρόπο τα παιδιά τους, κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης ακρόασης  στο Κογκρέσο για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά στα social media. 

Ο κ. Zuckerberg, διευθύνων σύμβουλος της Meta, υπεβλήθη σε μια σειρά σκληρών ερωτήσεων από τους γερουσιαστές, ενώ παρόντες στην ακρόαση ήταν και γονείς που κατηγορούν το Facebook και το Inastagram που τα παιδιά τους αυτοκτόνησαν, παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά ή έπεσαν σε εθισμούς.  

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ted Cruz του έδειξε μια προτροπή στο Instagram που προειδοποιεί τους χρήστες ότι το υλικό που ακολουθεί ίσως περιέχει εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης, 

Αλλά παρόλα αυτά τους ρωτά αν θα ήθελαν να το δουν το έτσι κι αλλιώς, ρωτώντας τον: "Κύριε Zuckerberg, τι στο διάολο σκεφτόσασταν;".

Εκείνος απάντησε ότι η «βασική λογική πίσω από αυτό» είναι «αντί απλώς να απαγορεύεις κάτι, να βοηθάς τους χρήστες να κατευθύνονται προς τη σωστή κατεύθυνση από επιλογή» και υποσχέθηκε ότι «θα το εξετάσει προσωπικά».

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Josh Hawley, ο Zuckerberg κλήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες που κάθονταν πίσω του. Ο γερουσιαστής, αναφερόμενος στις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους εξαιτίας των social media, είπε στο CEO της META: «Τους έχετε ζητήσει ποτέ συγγνώμη; Θα θέλατε να το κάνετε τώρα;».

Ο Mark Zuckerberg σηκώθηκε όρθιος, γύρισε προς τους γονείς που κρατούσαν υψωμένες τις φωτογραφίες των παιδιών τους και απολογήθηκε: 

«Συγγνώμη για όσα έχετε περάσει», τους είπε. «Κανένας δεν θα έπρεπε να περνά όσα υπέφεραν οι οικογένειές σας. Για αυτό επενδύουμε τόσα πολλά και θα συνεχίσουμε να κάνουμε προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν αναγκάζεται να περνά αυτά που οι οικογένειές σας υπέφεραν», συμπλήρωσε. 

Η ακρόαση της Τετάρτης, που αφορούσε το τι πρέπει να κάνουν οι νομοθέτες για να προστατεύσουν τα παιδιά από το διαδίκτυο, ήταν μια σπάνια ευκαιρία για τους Αμερικανούς γερουσιαστές να ανακρίνουν τα αφεντικά της τεχνολογίας.

Ο κ. Zuckerberg και ο Διευθύνων Σύμβουλος της TikTok, Shou Zi Chew, συμφώνησαν οικειοθελώς να καταθέσουν. Ωστόσο, οι επικεφαλής του Snap, του X (πρώην Twitter) και της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων Discord αρχικά αρνήθηκαν και έλαβαν κλήσεις από την κυβέρνηση.

Πληροφορίες από BBC.com