Πρόστιμο €32 εκατ. στην Amazon για παρακολούθηση των εργαζομένων της

Πρόστιμο ύψους 32 εκατ. ευρώ επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (Cnil) της Γαλλίας στην Amazon France Logistique (AFL). 

Συγκεκριμένα, ανακοίνωση της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής χαρακτήρισε «το σύστημα παρακολούθησης των δραστηριοτήτων και της απόδοσης των εργαζομένων» της εταιρείας «εξαιρετικά παρεμβατικό», εξηγώντας πως τα στοιχεία που συγκεντρώνει μέσω των σκάνερ που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στις αποθήκες για την επεξεργασία των δεμάτων αποτελεί «ένα υπερβολικό σύστημα παρακολούθησης της δραστηριότητας και της απόδοσής τους».

«Τα σκάνερ αυτά καταγράφουν τον χρόνο αδράνειας των εργαζομένων, αλλά και τον ρυθμό με τον οποίο διαχειρίζονται τα δέματα, και μάλιστα με ακρίβεια δευτερολέπτου», σημείωσε η Cnil. 

Στη συνέχεια, εξήγησε πως «τα σκάνερ καταγράφουν τον χρόνο που περνά από τη στιγμή που ο εργαζόμενος ‘χτυπά κάρτα’ στην είσοδο, ως την ώρα που σκανάρει το πρώτο δέμα».

«Διαφωνούμε με τα συμπεράσματα της Cnil, τα οποία βασίζονται σε λάθος στοιχεία και διατηρούμε το δικαίωμα να ασκήσουμε έφεση», αντέδρασε εκπρόσωπος της Amazon σε ανακοίνωσή του.

Η εταιρεία έχει διορία δύο μηνών να υποβάλει έφεση.