Η Εφορία εντοπίζει τα κρυμμένα ακίνητα με… ρομπότ!

Προκειμένου να εντοπίσει… κρυμμένα ακίνητα, η Εφορία επιστρατεύει «έξυπνα ρομποτάκια»!

Μην πάει ο νους σας σε ρομπότ που θα οργώνουν τη χώρα με τα πόδια. Πρόκειται για bots που, μέσα από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα «τρέχουν» αυτοματοποιημένους ελέγχους και διασταυρώσεις στα δημόσια αρχεία που περιλαμβάνουν στοιχεία ακινήτων: το Κτηματολόγιο, το Περιουσιολόγιο, τα μητρώα των δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ. 

Έτσι, τα «έξυπνα ρομποτάκια» θα εντοπίζουν όσους προσπαθούν να κρύψουν ακίνητα ή που δηλώνουν μικρότερες επιφάνειες, με σκοπό να γλιτώσουν φόρους, τέλη και τεκμήρια.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για εφαρμογές που τρέχουν αλγόριθμους εντοπισμού αδήλωτης περιουσίας, εστιάζοντας στις αποκλίσεις ανάμεσα στα στοιχεία των ακινήτων που δηλώνουν οι πολίτες στην Πολεοδομία, στο Κτηματολόγιο, στην Εφορία, στους δήμους κ.λπ. Το ίδιο λογισμικό θα σαρώσει τα ακίνητα στον δορυφορικό χάρτη της χώρας και θα διασταυρώσει τα στοιχεία με τη βάση δεδομένων που θα συλλέγονται από τις δημόσιες υπηρεσίες. 

Μάλιστα, για τη δημιουργία του αλγόριθμου θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες μέσω του google maps και άλλα διαθέσιμα εργαλεία εντοπισμού, όπως για παράδειγμα τα social media.

Πάντως, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους τόσο στην πλατφόρμα του Περιουσιολογίου όσο και στην πλατφόρμα των αδήλωτων τετραγωνικών.

Πληροφορίες από newmoney.gr