Πρόστιμα ύψους 400.000€ στον ΟΤΕ από την ΑΠΔΠΧ

Το πρώτο μεγάλο πρόστιμο που επιβάλλεται βάσει διατάξεων του ΓΚΠΔΠ

Το πρώτο πρόστιμο ανέρχεται στα 200.000€ και είναι αποτέλεσμα καταγγελιών που δέχτηκε η ΑΠΔΠΧ από συνδρομητές του ΟΤΕ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδρομητών, παρόλο που είχαν γραφτεί στο μητρώο αντιρρήσεων («opt-out») ώστε να μην λαμβάνουν διαφημιστικά μηνύματα ή τηλεφωνικές κλήσεις, εξακολουθούσαν να δέχονται "ενοχλήσεις" από τρίτες εταιρείες για σκοπούς προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την έρευνα της Αρχής διαπιστώθηκε ότι οι διαφημιζόμενες εταιρείες λάμβαναν ελλιπή λίστα των εγγεγραμμένων στο μητρώο αντιρρήσεων από τον ΟΤΕ, λόγω τεχνικού προβλήματος στα εσωτερικά πληροφοριακά συστήματα της εταιρείας.

Βάσει των διατάξεων του ν.3471/2006 και του ΓΚΠΔ και ιδιαιτέρω του άρ. 5 (Αρχή της Ακρίβειας) και άρ. 25 (Προστασία των δεδομένων ήδη από το σχεδιασμό και εξ ορισμού) η Αρχή επέβαλε πρόστιμο 200.000€ βασιζόμενη στο γεγονός ότι από το εν λόγω πρόβλημα επηρρεάστηκε μεγάλος αριθμός προσώπων σε διάστημα που ξεπερνά τα 3 έτη καθώς και στα οικονομικά στοιχεία του ομίλου ΟΤΕ, ούτως ώστε η κύρωση να είναι αποτελεσματική, αναλογική και αποτρεπτική.

(Απόφαση 31/2019)

Το δεύτερο πρόστιμο, επίσης ύψους 200.000€, είναι και πάλι αποτέλεσμα καταγγελιών. Ένας μεγάλος αριθμός πελατών του ΟΤΕ, οι οποίοι ήθελαν να σταματήσουν να λαμβάνουν προωθητικά μηνύματα (newsletters), δεν μπορούσαν να διαγραφούν από τη λίστα αποδεκτών λόγω τεχνικού προβλήματος. Με άλλα λόγια, από το 2013 μέχρι σήμερα, 8000 περίπου συνδρομητές ήθελαν να κάνουν unsubscribe αλλά ο παρεχόμενος σύνδεσμος δεν λειτουργούσε.

Βάσει των διατάξεων του ν.2472/1997, του ν.3471/2006 και του ΓΚΠΔ και ιδιαιτέρω του άρ. 21 (Δικαιώμα Εναντίωσης) και άρ. 25 (Προστασία των δεδομένων ήδη από το σχεδιασμό και εξ ορισμού) η Αρχή επέβαλε πρόστιμο 200.000€ βασιζόμενη και πάλι στη μεγάλη διάρκεια, τον αριθμό των προσώπων και τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου και παρά τα ελαφρυντικά στοιχεία τα οποία αναφέρει στην απόφασή της, ότι δηλαδή δεν οφείλεται σε δόλο του υπευθύνου επεξεργασίας και ότι αυτός ενήργησε για την επανόρθωση της παράβασης, συνεργαζόμενος μαζί της.

(Απόφαση 34/2019)

Διευκρινίσεις από τον ΟΤΕ αναφορικά με τις αποφάσεις

Ο ΟΤΕ ισχυρίστηκε πως και στις δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε δόλος αλλά συστημικό πρόβλημα το οποίο διορθώθηκε αμέσως αφού ενημερώθηκε από την ΑΠΔΠΧ. Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Σχετικά με τις αποφάσεις της ΑΠΔΠΧ διευκρινίζεται ότι και στις δύο περιπτώσεις επρόκειτο για συστημικό πρόβλημα, που αφορούσε πολύ περιορισμένες κατηγορίες συνδρομητών κι έχει επιλυθεί. Στη μια περίπτωση επηρεάστηκαν συνδρομητές που έκαναν ακύρωση αιτήματος φορητότητας και το σύστημα δεν τους επανέντασσε αυτόματα στο Μητρώο του αρ. 11 και στη δεύτερη, συνδρομητές που δεν μπόρεσαν να εξαιρεθούν ηλεκτρονικά από την παραλαβή newsletter. Όπως σημειώνεται και στις σχετικές αποφάσεις: «η Αρχή δέχεται ότι το συμβάν δεν οφείλεται σε δόλο του υπευθύνου επεξεργασίας και ότι μόλις ο υπεύθυνος επεξεργασίας το πληροφορήθηκε από την Αρχή ενήργησε για την επανόρθωση της παράβασης, συνεργαζόμενος μαζί της. Για τον Όμιλο ΟΤΕ, ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.»