Θύμα διαδικτυακής απάτης: Πώς μέσα σε λίγα λεπτά μου «άρπαξαν» 10.000 ευρώ

Η μέθοδος «phishing», όπως είναι διεθνώς γνωστή κάθε είδους ηλεκτρονική οικονομική απάτη, έχει γίνει η αιτία να χάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά αρκετοί άνθρωποι το τελευταίο διάστημα. Οι δράστες ενεργούν γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς τα θύματά τους να καταλαβαίνουν τι συνέβη μέχρι να είναι πολύ αργά. 

Ένας 54χρονος, θύμα της μεθόδου «phishing», αποκαλύπτει στο Protothema.gr πώς οι επιτήδειοι κατάφεραν και του απέσπασαν με διαφορετικές τραπεζικές κινήσεις το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ.

Oι άγνωστοι δράστες απέστειλαν μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου και μέσω ψεύτικου υπολογιστικού περιβάλλοντος που προσομοίαζε με υπολογιστικό περιβάλλον τραπεζικής εφαρμογής, στην οποία ο παθών διατηρεί πιστωτικές κάρτες και λογαριασμό, του απέσπασαν το μεγάλο χρηματικό ποσό.

«Επιχειρήθηκε μια πληρωμή από μια νέα συσκευή»

«Στις 15 Αυγούστου και ώρα 21:44, μου έστειλαν με sms στο κινητό μου τηλέφωνο μήνυμα με το διακριτικό όνομα της τράπεζας μου, που έλεγε: "Επιχειρήθηκε μια πληρωμή από μια νέα συσκευή. Εάν δεν είστε εσείς επισκεφτείτε το link (αναφέρει όνομα)" αιφνιδιάστηκα και πείστηκα πως ήταν αληθινό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνδεθώ με τον σύνδεσμο και να καταχωρήσω τους ηλεκτρονικούς μου αριθμούς (username και password), προκειμένου να δω τι ακριβώς είχε συμβεί, αλλά και τι είδους συναλλαγή είχε πραγματοποιηθεί. Κατά την είσοδο μου διαπίστωσα πως δεν είχε γίνει καμία συναλλαγή» αναφέρει ο 54χρονος  και προσθέτει:

«Δέκα λεπτά αργότερα και μέσω viber η τράπεζα, μου έστειλε τρία μηνύματα στα οποία φαίνονταν πως είχαν γίνει τρεις συναλλαγές με την χρήση της πιστωτικής μου κάρτας, χωρίς την συγκατάθεση μου. Συγκεκριμένα στις 21:56' πραγματοποιήθηκε συναλλαγή 5.231 ευρώ στην επιχείρηση www.ALIEXPRESS.COM στην Μεγάλη Βρετανία. Στις 22:00 συναλλαγή στην ίδια επιχείρηση της τάξεως των 517 ευρώ και στις 22:08 άλλη μια συναλλαγή χρηματικής αξίας 1.493 ευρώ. Επιπλέον οι δράστες, που μου έστειλαν το αρχικό μήνυμα απέκτησαν πρόσβαση και στον προσωπικό μου λογαριασμό. Έτσι μπήκαν στην ηλεκτρονική υπηρεσία της τράπεζας μου και πρόσθεσαν στο προφίλ μου ένα νέο λογαριασμό με την σύντομη ονομασία man και πραγματοποίησαν δυο μεταφορές χρημάτων συνολικής αξίας 2.500 ευρώ. Συγκεκριμένα στις 01:21' μεταφορά χρημάτων 1000 ευρώ και στις 01:22' 1.500 ευρώ. Συνολικά από τις τραπεζικές αυτές κινήσεις μου αφαιρέθηκε το ποσό των 9.743 ευρώ».

«Έχω κινηθεί νομικά»

Από τις πρώτες κιόλας συναλλαγές ο 54χρονος κατάλαβε πως είχε πέσει θύμα απάτης, με αποτέλεσμα να ενημερώσει την ίδια στιγμή την τράπεζά του προκειμένου να τον συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνει:

«Την ώρα που έγινε η υποκλοπή πήρα αμέσως την τράπεζα και τους ενημέρωσα για ό,τι είχε συμβεί. Τους λέω "παιδιά μου κλέβουν τις κάρτες αυτή την στιγμή, τι πρέπει να κάνω;". Μου λένε μην ανησυχείτε γιατί για την ώρα έχουν γίνει δεσμεύσεις και όχι χρεώσεις. Να τονίσω πως δεν πάτησα ποτέ τα push notification, τα οποία εγκρίνουν τις συναλλαγές αυτές. Στο τηλέφωνο η κοπέλα που με εξυπηρέτησε μου είπε να μην ανησυχώ γιατί η κάρτα μου ακυρώθηκε και πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, καθώς ναι μεν έχουν γίνει οι δεσμεύσεις, ωστόσο δεν έχουν γίνει οι χρεώσεις. Υποτίθεται τα άτομα αυτά που εργάζονται στα συγκεκριμένα τμήματα θα πρέπει να γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας να χειρίζονται τις ηλεκτρονικές απάτες, όμως έπεσα έξω. Αντί η υπάλληλος να μου πει πως από την στιγμή που οι δράστες έχουν τους κωδικούς πρόσβασης θα πρέπει να μπλοκαριστεί όλη η σχέση μου με την τράπεζα, το άφησε έτσι με αποτέλεσμα τα ξημερώματα της 16ης Αυγούστους στις 01:21' να γίνουν και οι μεταφορές χρημάτων».

Ο 54χρονος έχει κινηθεί ήδη νομικά, ενώ είναι αποφασισμένος να φτάσει το θέμα μέχρι τον Άρειο Πάγο αν χρειαστεί. Όπως εξηγεί ο ίδιος στο ρεπορτάζ, αν κάποιος λάβει ύποπτο μήνυμα, πρέπει να απευθυνθεί απευθείας στην τράπεζά του.