Πώς να διαγράψετε τα προσωπικά σας δεδομένα από την μηχανή αναζήτησης της Google

Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικές παραβιάσεις ασφαλείας καθώς εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο έχουν δει ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα να διαρρέουν ή να αποσπώνται παράνομα με σκοπό να πουληθούν σε διαδικτυακούς εγκληματίες. 

Το 2014, εισήχθει για πρώτη φορά το «δικαίωμα στη λήθη» (right to be forgotten) που επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου να συμπληρώσουν μια απλή φόρμα με τις πληροφορίες που θέλουν να αφαιρεθούν από τις λίστες αναζήτησης Google.

Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο νόμος, η Google λέει ότι έχει λάβει περισσότερα από 4,4 εκατομμύρια αιτήματα «διαγραφής» σχετικά με συγκεκριμένες διευθύνσεις URL, τα οποία ελέγχονται διεξοδικά από το προσωπικό της.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει συμφωνήσει να διαγράψει μόνο το 47% αυτών των αιτημάτων ενώ για κάθε αίτημα που απορρίπτεται, στέλνει μια σύντομη εξήγηση μέσω email.

Ο βασικός λόγος που η Google απορρίπτει ένα αίτημα είναι επειδή, όπως ισχυρίζεται, θεωρεί πως τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών είναι «προς το δημόσιο συμφέρον», αναφερόμενη κυρίως σε πληροφορίες που σχετίζονται με την επαγγελματική ζωή κάποιου, ένα προηγούμενο έγκλημα ή θέσεις εξουσίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Google, το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων κατάργησης που λαμβάνει είναι URL από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter ή το YouTube. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη και αν μια διεύθυνση URL από έναν από αυτούς τους ιστότοπους διαγραφεί από την μηχανή αναζήτησης της Google, δεν σημαίνει πως αφαιρείται αυτόματα κι από τον ίδιο τον ιστότοπο καθώς πρόκειται για τελείως διαφορετικές εταιρείες. 

Ανρτήσεις που σας βάζουν σε κίνδυνο

Το μυστικό για την προστασία των χρηστών, σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλος της Reputation Defender,Tony McChrystal,  είναι να αποφεύγουμε δημόσιες, ανοιχτές προς όλους αναρτήσεις που αποκαλύπτουν προσωπικά μας δεδομένα όπως, για παράδειγμα, την τοποθεσία μας. 

«Όσες φορές βλέπω ανθρώπους να γράφουν πως βρίσκονται π.χ. στο αεροδρόμιο ανακοινώνοντας ότι θα λείψουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες, σκέφτομαι ότι κινδυνεύουν» λέει ο Tony McChrystal. «Ο καθένας μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο και να βρει την διεύθυνσή τους σε δύο λεπτά, γνωρίζοντας ότι το σπίτι τους θα είναι άδειο τις επόμενες δύο εβδομάδες. Πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τέτοιου είδους προσωπικά δεδομένα, χωρίς να συνειδητοποιούν πόσο ευάλωτοι γίνονται εκείνη τη στιγμή». 

Πώς να προστατευθείτε

Εάν θέλετε να προστατεύσετε τα δεδομένα και το απόρρητό σας, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να έχετε αυτοέλεγχο της διαδικτυακής σας παρουσίας. Ξεκινήστε με μια απλή αναζήτηση στο Google για τον εαυτό σας και δείτε ποιες πληροφορίες υπάρχουν για εσάς.

Στη συνέχεια, συγκεντρώστε το είδος των πληροφοριών που δεν θέλετε να υπάρχει στο διαδίκτυο και ζητήστε την κατάργησή τους από τις μηχανές αναζήτησης. Επιπλέον, μπορείτε να συνεργαστείτε με εταιρείες απορρήτου για να εξασφαλίσετε ότι η ηλεκτρονική σας ταυτότητα δεν αποκαλύπτει τα ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα.